Szijjártó Péter: Belgium egy meglehetősen érdekes ország

A magyar–flamand kereskedelmi forgalom rekordot döntött.

2023. 11. 29. 19:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett közzé bejegyzést a magyar–flamand kereskedelmi kapcsolatokról.

Belgium egy meglehetősen érdekes ország, nemcsak a látnivalói, nevezetességei és gasztronómiája miatt, hanem leginkább a struktúrája miatt: régiók, nyelvi közösségek szövetségi szint, elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnő rendszer.

A bejegyzésében elmondta, hogy a három régióból Flandria a legerősebb a világon, a 16 százalékos legnagyobb exportteljesítmény is a nevükhöz fűződik. 

A világkereskedelem két százaléka itt megy keresztül, minden harmadik munkahely az exporthoz kötődik.

 Ezek után nem meglepő, hogy sok mindent hasonlóan látunk és mindketten a racionális politika hívei vagyunk.

A külügyminiszter kiemelte, hogy egyetértünk abban, hogy az Európai Unió versenyképessége jelentős javításra szorul. Egyformán fontosnak gondoljuk a szabadkereskedelem működőképességét és elengedhetetlenül fontosnak tartjuk Európa külső határainak védelmét. 

„Azt is egyformaképpen látjuk, hogy a nukleáris energia használata nélkül nincs biztonságos és hatékony energiaellátás. Ugyanakkor, mindketten elutasítjuk azokat a törekvéseket, amelyek az Európai Uniót egy szuperállammá alakítanák”

– fogalmazott.

Mindezek jó reményekre jogosítanak fel minket az egymást követő belga és magyar európai uniós elnökségek közötti összhang tekintetében, tette hozzá a miniszter, és kiemelte:

A magyar–flamand kereskedelmi forgalom rekordot döntött tavaly és ezt meg fogjuk dönteni jövőre is.

Borítókép: Szijjártó Péter Brüsszelben tárgyalt (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.