A magyar határ elleni támadásokról néztek egy felvételt az uniós belügyminiszterek + videó

Több tagállam képviselője megerősítette, hogy a karácsonyi vásárok körül megemelik a rendőri jelenlétet a terrorfenyegetettség miatt.

2023. 12. 05. 19:56
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának belügyi ülését követően tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben.

 

Saját szemükkel látták, mi folyik a magyar határon

A sajtótájékoztatón elmondta, hogy különösen várták a mai ülést, hiszen egy, az ORFK által készített rövid felvételét is levetítettek az uniós tagállamok belügyminisztereit tömörítő plénum előtt. 

Rétvári elmondása szerint „nagyon bizonytalan volt”, hogy le lehet-e vetíteni a felvételt az ülésen, „technikai akadályokra” hivatkozva próbáltak hárítani, de végül a magyar szándék győzött és napirendre került a videó levetítése – noha csak utolsó napirendi pontként szerepelt az agendán.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a videóanyag fogadtatása a még jelen lévő vezetők és helyettesek között egyhangú reakciót váltott ki:

Döbbent csend volt a brüsszeli tárgyalóteremben. Sokan fotózták a videó egyik-másik képkockáját, többen jöttek és el is kérték ezt a videót, úgyhogy mindenkinek el fogjuk juttatni, hiszen most már jól látható, hogy sokan nem voltak tisztában azzal, hogy mi történik a magyar déli határon. Ezért hoztam el a videót a brüsszeli ülésterembe

– emelte ki az államtitkár.

 

A migrációs paktum Brüsszel hibás politikáját erősítené

A migrációval kapcsolatos napirend alatt a belügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy 2015 óta hibás utat jár az Európai Unió és a migrációs paktum ezt csak erősítené. A migrációs paktum automatizálná a migrációt és a migránsok elosztását célozza. 

Az új rendelkezések értelmében, amennyiben egy tagállam esetében migrációs krízishelyzet állna elő, az érintett tagállam szolidaritási hozzájárulást kérhetne a többi tagállamtól, amely három formában valósulhat meg: a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesülteket áthelyezik az érintett tagállamból a felajánlást tevő államokba, az érintett tagállamban benyújtott menedékkérelmekhez kapcsolódó menekültügyi eljárást folytatnak le, pénzügyi támogatás vagy a tanács jóváhagyásával alternatív szolidaritási lehetőségek formájában.

Rétvári Bence sérelmezte, hogy az  Európai Parlament egyre több migrációpárti javaslatot fogalmaz meg, amiben egyre több kivételt próbálnak meghatározni, akiknek megkönnyítenék az unióba történő bejutását. Az ülésen aláhúzta továbbá azt is, hogy 

az embercsempészek munkadíját (ami 5–16 ezer euró, azaz kb. 2–6 millió magyar forint is lehet) sokszor Nyugat-Európában segélyként kapott pénzből fizetik meg a már bejutott menekültek, családtagjainak visszautalva az uniós pénzeket.

 

Terrortámadásokra figyelmeztetett az uniós belügyi biztos

Ylva Johansson uniós belügyi biztos kijelentésével kapcsolatban – mely szerint az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – lapunk arról kérdezte az államtitkárt, hogy a migráció és terrorizmus viszonyában is elvégzi-e a hasonló ok-okozati összekapcsolást Brüsszel. A válaszból megtudtuk, hogy Magyarország az európai országok kisebbségéhez tartozik a véleményével, miszerint összefüggés van a migráció és a terrorizmus között, de várnák az őszinte szembenézést az európai mainstream képviselőitől. 

Egyéb sajtómegkeresés többek között arra irányult, hogy a karácsony közeledtével az uniós belügyi biztos (aki arról vált ismertté, hogy egyes üléseken kötögetni kezdett) úgy fogalmazott, hogy óriási a veszélye, hogy terrortámadások történjenek Európában.

Fotó: Képernyőfotó

Rétvári arról tájékoztatott, hogy a keddi ülést ismét azzal kellett kezdeni, hogy részvétet nyilvánítottak a franciaországi terrortámadás miatt. Ezenkívül több tagállam képviselője is megerősítette, hogy növelik a rendőri jelenlétet a karácsonyi vásárok miatt. 

Borítókép: Rétvári Bence államtitkár Brüsszelben az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésére érkezve (Forrás: Facebook/Rétvári Bence)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.