Az izraeli Moszad egyik tisztjét végezték ki Iránban

Titkos információkkal és dokumentumokkal segíthette az izraeli hírszerzést a kivégzett férfi.

2023. 12. 16. 10:29
HAMENEI, Szajed Ali
Teherán, 2023. február 8. A legfõbb iráni vezetõ hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje az iráni légierõ és légelhárítás katonáival találkozik az 1979-es iráni iszlám forradalom 44. évfordulóján Teheránban 2023. február 8-án. MTI/EPA/A legfõbb iráni vezetõ hivatala Fotó: A legfőbb iráni vezető hivatala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálra ítélték, majd kivégezték az izraeli Moszad hírszerző szolgálat egyik ügynökét szombat délelőtt az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartomány fővárosában, Záhedán börtönében – számolt be az IRNA iráni hírügynökség. A közlés szerint a férfi több külföldi hírszerzéssel állt kapcsolatban, köztük a Moszaddal is, amelynek titkosított információkat, valamint dokumentumokat adott át. Azzal is vádolták továbbá, hogy propagandát folytatott az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben álló csoportok és szervezetek javára.

Noha a férfi korábban fellebbezett az ítélet ellen, a bíróság elutasította.

A kivégzésre egy nappal azután került sor, hogy Szisztán és Beludzsisztán egy másik városában, Raszkban a Dzsais-al-Adl (Az Igazság Hadserege) nevű szervezet fegyveresei megtámadták a rendőrőrsöt. Az akció során 11 biztonsági személlyel végeztek és többeket megsebesítettek, ám a fegyveresek közül is ketten meghaltak. A biztonsági személyzet halálos áldozatait szombaton temették el.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, Szisztán és Beludzsisztán Irán délkeleti felében fekszik, mely Afganisztánnal és Pakisztánnal határos, és egy rendkívül szegény régióról van szó. A tartományban nem ritkák a biztonsági erők és a szeparatisták közötti összecsapások, utóbbiak azonban egyre gyakrabban hajtanak végre támadásokat a kormány elleni lázadás részeként.

Borítókép: Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (Fotó: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.