Elmenekültek Katarból a Hamász vezetői

Kedden elhagyták az országot, a telefonjukat is kikapcsolták a Hamász eddig Katarban élő vezetői. Ez valószínűleg rossz hír a túszok hozzátartozói számára.

2023. 12. 13. 7:40
null
Tel-Aviv, 2023. december 7. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetõk a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2023. december 7-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy izraeli televízió arab nyelvű hírszolgálata szerint a Hamász palesztin terrorszervezet több vezetője ismeretlen helyre távozott Katarból – számolt be róla a The Jerusalem Post izraeli napilap. Feltételezhetően Libanonba, Iránba vagy Algériába mehettek. A szervezet egy magas rangú tagja a bejrúti lakhelyéről Törökországba távozott.

Októberben Izrael felállított egy különítményt, amelynek a feladata, hogy felkutasson és megöljön minden olyan Hamász-vezetőt, aki részt vett az október 7-i támadás előkészítésében vagy kivitelezésében.

A tény, hogy a Hamász vezetői elhagyták Katart, arra utal, hogy az emírség – valószínűleg izraeli és amerikai nyomásra – nem hajlandó védelmezni őket a továbbiakban – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

A fejlemény ugyanakkor rossz hír lehet a túszok hozzátartozói számára, mert arra utal, hogy a kiszabadításukat célzó, katari közvetítéssel Dohában zajló tárgyalásoknak nem lesz folytatása.

Ennek oka vagy az lehet, hogy Izrael maga tervezi kiszabadítani a még a Gázai övezetben fogva tartott több mint száz túszt, vagy arra, hogy közülük senki sincs már életben.

A minap a Hamász azzal fenyegette meg Izraelt, hogy egyetlen további túsz sem hagyja el a Gázai övezetet élve, amennyiben nem kapják meg a követelt segélyeket.

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala vasárnap azt közölte, hogy az elraboltak közül 117 ember továbbra is fogságban van, húsz még a támadás során vagy már a Gázai övezetben meggyilkolt áldozat maradványaival együtt.

 

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2023. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.