Erőszak és agresszió a határnál, fegyvereket és golyókat rejtenek a Szabadka-környéki erdők + videó

Az illegális bevándorlók miatt háborús állapotok alakultak ki idén a szerb–magyar határ déli oldalán.

2023. 12. 31. 6:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas migrációs nyomásnak volt kitéve idén is a szerb–magyar határ. Az illegális bevándorlók hónapokon keresztül tartották rettegésben a határtérség déli oldalán lévő lakosságot. Lövöldözések, betörések, lopások jellemezték ezt az időszakot, a helyzet csak azután javult, hogy több erőszakos cselekmény is volt a magyar határ közelében, s ezt követően erőteljes fellépésbe kezdett az illegális migráció ellen a szerb rendőrség. 

Akcióban a szerb rendőrség a magyar határ közelében (Forrás: Szerb Belügyminisztérium)

Az év utolsó hónapjaiban – a hatóságok elmondása szerint – már jórészt megtisztították a környéket a bevándorlóktól és az embercsempészektől, de mint a belügyminiszter többször is fogalmazott, akciójuk addig tart, amíg az utolsó bűnbandát is el nem kapják. A helyiek mindenesetre attól tartanak, hogy a december 17-i választásokat követően lanyhul a figyelem, és a migránsok visszatérhetnek Észak-Bácskába.

A szerb rendőrök átfésülik az erdőt a magyar határ közelében (Forrás: Szerb Belügyminisztérium)

Eldurvul a migrációs helyzet
 

A Vajdaság északi részén élő lakosok az elmúlt években már hozzászokhattak ahhoz, hogy az utcákon, a városokban, az autóbuszokon vagy a taxikban távoli tájakról érkező migránsok vannak. 2023 azonban annyiban más volt az előző évekhez képest, hogy ebben az évben már nemcsak az erdő és annak a környéke volt hangos a fegyverropogástól, hanem Szabadka központja közvetlen közelében is lövöldöztek a migránsok, illetve Horgoson is több halálos áldozatot követelő vérontás volt.

Horgoson ősszel volt véres leszámolás az illegális bevándorlók között. Akkor a magyar határ közelében fekvő településen három migráns hunyt el az összecsapásokban, amelyeknek sérültje is volt. 

A helyi lakosok megúszták, nekik nem esett bajuk, de a félelem eluralkodott a településen. Az iskolába sem akarták elengedni a szülők a gyermekeiket.

A falu vezetősége igyekezett a kilátástalannak tűnő helyzetben megnyugtatni a lakosságot. Sors Róbert, a helyi közösség tanácselnöke a közösségi oldalán azt írta, a falu nincs veszélyben.

Nem véletlen, hogy a horgosiak megijedtek, mert a településen már korábban is előfordultak lövöldözések a migránsok között. Korábbi felvételek bizonyítják, hogy éles lőszer használatától sem riadnak vissza a bevándorlók.

Fényes nappal is lövöldöztek a bevándorlók

A szabadkai Lidl üzlet parkolójában történt leszámolásról is az elsők között számolt be a Magyar Nemzet.


Szeptember elején migránsok lövöldöztek Szabadka központjától néhány száz méterre. Az incidensre nem sokkal 18 óra után került sor, amikor az üzlet parkolója tele volt vásárlóval, köztük gyerekekkel. A szemtanúk négy-öt lövést hallottak, majd egy sérült migránst láttak összeesni.
 

Mi lesz ebből, már bárhol előfordulhat, hogy lövöldözni kezdenek a migránsok

 – nyilatkozták a Magyar Nemzet kérdésére akkor a szabadkaiak. 

Nagy Hilda és férje az eset másnapján lapunknak elmondták, teljesen megkeserítik az emberek mindennapjait az illegális bevándorlók.
 

Nagy Hilda és férje a szabadkai Lidlnél 2023 októberében (Fotó: Magyar Nemzet)

Robbanások a Szabadka-környéki településeken
Ezt megelőzően júliusban a Palicstól északra fekvő Hajdújárás közelében voltak fegyverropogástól hangosak a mindennapok. 

A főként magyarok lakta településen robbanásokat is lehetett hallani, sőt helyszíni beszámolók szerint a falu utcáin zajlott a fegyveres leszámolás, eközben a lakosok a földön feküdtek, hogy óvják magukat az esetleges eltévedt golyóktól.

Az év végére azonban a szerb rendőrség változtatott a hozzáállásán. A migráció és az embercsempészet ellen komoly fellépést tapasztalhattak a helyiek az év utolsó hónapjaiban.

Mint arról lapunk is beszámolt, a szerb rendőrség speciális egységei korábban nem látott, jelentős erőket bevetve igyekeztek megtisztítani a szerb–magyar határ mentén lévő erdősávot a bevándorlóktól, az őket segítő embercsempészektől, valamint bűnbandáktól. Házkutatásokat tartottak a panzióknál és a szálláshelyeknél is.

A rendőrségi akcióknak köszönhetően a határ menti települések utcáiról eltűntek a migránsok.

Erdőben elásott fegyverekre és golyókra bukkantak a hatóságok
Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter a minapi szabadkai látogatása alkalmával megerősítette a hatóságok eltökéltségét – írja az Euronews szerbiai oldala. Úgy fogalmazott: az állampolgárok biztonsága az első, és a rendőrség határozott lépéseket tesz az illegális migráció és az embercsempészet elleni küzdelemben, egészen addig, amíg ez a biztonsági probléma meg nem oldódik.
 

Az akció december utolsó napjaiban is folytatódott. A Belügyminisztérium terrorelhárítási egységének tagjai letartóztattak egy afgán állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy tagja volt az illegális migránsok csempészésével foglalkozó bűnözői csoportnak Szerbiában. A rendőrség közleménye szerint  568 db lőszert és különböző puskákat is elvettek a gyanúsítottól. 

A fegyvereket a Szabadka-környéki erdőkben rejtették el a bűnözők. Ez a terület mindössze pár kilométerre van a magyar határtól.

December elejei adatok szerint a balkáni országban egyébként mintegy 4600 illegális bevándorló tartózkodott. A Vajdasági Rádió és Televízió közlése alapján a befogadóközpontok 75 százalékos kapacitással működnek. Ami a migránsok származási helyét illeti, jelenleg a legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból és Marokkóból mennek Szerbiába.

Borítókép: Szabadka-környéki erdőben talált fegyverarzenál (Forrás: Szerb Belügyminisztérium)


 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.