Így uralkodott el a káosz a katolikusok lemészárlása után + videó

Az Iszlám Állam jelentkezett a keresztények elleni véres terrortámadás elkövetőjeként.

2023. 12. 04. 7:31
null
Lanao Del Sur Governor Mamintal Adiong Jr. looks on as law enforcement officers investigate the scene of an explosion that occurred during a Catholic Mass in a gymnasium at Mindanao State University in Marawi, Philippines, December 3, 2023. Provincial Government of Lanao Del Sur / Facebook page
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén történt robbanásért, amelyben legalább négy ember meghalt. A robbanás célpontja egy katolikus szentmise volt a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, a többségi muzulmánok lakta Marawi városában, mintegy nyolcszáz kilométerre délre a fővárostól, Manilától. Több mint negyvenen megsebesültek a robbanásban – írja a Philippine Star. A teremben mindenhol vért, füstöt és pánikoló embereket lehetett látni. 

Az Iszlám Állam a Telegramon jelentette be, hogy a tagjai aktiválták a robbanást okozó eszközt – jelentették hírügynökségek.

A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén.

A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. A rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai „emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – a legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul –, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.

 

Borítókép: Lanao Del Sur kormányzója, Mamintal Adiong Jr. nézi, ahogy a rendfenntartó erők tisztjei vizsgálják a robbanás helyszínét, amely egy katolikus mise alatt történt a Mindanao Állami Egyetem tornatermében Marawiban, a Fülöp-szigeteken 2023. december 3-án (Forrás: Facebook/Lanao Del Sur tartományi kormánya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.