Izrael felszólította a Nemzetközi Bíróságot Dél-Afrika Gázával kapcsolatos keresetének elutasítására

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint „Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik”.

Forrás: MTI2023. 12. 30. 9:50
Deir al-Balah, 2023. december 29. Palesztinok használható tárgyakat gyûjtenek össze egy izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet középsõ részén levõ Deir al-Balah városban 2023. december 29-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Adel Hana Fotó: Adel Hana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint „Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik”, egyben felszólította a Nemzetközi Bíróságot és a nemzetközi közösséget, hogy utasítsák el Dél-Afrika alaptalan állításait.
 

Az izraeli külügyminisztérium szerin a „Hamász terrorszervezet, amely háborús bűnöket, emberiesség elleni bűncselekményeket követ el és népirtást akart elkövetni október 7-én”. A közlemény szerint a Hamász felelős a palesztinok szenvedéséért a Gázai övezetben, mivel élő pajzsként használja őket és ellopja tőlük a humanitárius segélyeket. Dél-Afrika „egy terrorszervezettel működik együtt, amely Izrael Állam megsemmisítésére szólít fel” – áll a közleményben.

A dél-afrikai külügyminisztérium közlése szerint „Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben”.
A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izraelnek.

Borítókép: Palesztinok használható tárgyakat gyűjtenek össze egy izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet középső részén levő Deir al-Balah városban 2023. december 29-én (fotó: MTI/AP/Adel Hana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.