Nagyestélyik és titokzatos beszélgetések a Nobel-banketten

Nem csak tudományos szempontok miatt érdekes a Nobel-díjak átadása.

2023. 12. 10. 23:09
AGOSTINI, Pierre; L'HUILLIER, Anne; KRAUSZ Ferenc; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
A Nobel-díjak átadási ünnepsége Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, vasárnap vette át a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc. A díjátadó ceremónia után a Nobel-banketten tartottak gálavacsorát, amelynek a menüsora egészen estig nem volt nyilvános. A bankettet megelőzően azonban a menün kívül arról is szívsen beszélgetnek a svédek, vajon ki mit fog felvenni? Ez a kérdés természetesen csak a nők esetében kérdés, ugyanis a férfiak kizárólag frakkban lehetnek, illetve saját országuk népviseletében jelenhetnek meg az eseményen.  

Nőknél sokkal kevésbé megszabott az, hogy mit vehetnek fel, de természetesen rájuk is vonatkoznak szabályok, elsősorban az, hogy a ruhájuknak nagyestélyi jellegűnek és teljes hosszúságúnak kell lennie. 

A tévéközvetítésből pedig a svédek előszeretettel figyelik, a királyi család tagjai, politikusok és hírességek milyen költeményben jelentek meg.

A másik kérdés inkább marad megválaszoltatlan. Vajon miről beszélgetnek a Nobel-díjasok, a királyi család, vagy éppen a Nobel Bizottság tagjai az asztalnál. Ahogy a bevonulásnál, úgy az asztalnál sem a házastársa mellé kerülnek a főasztalnál a vendégek. Karikó Katalin Nobel-díjasunk közvetlenül a XVI. Károly Gusztáv királlyal átellenben ül, bevonuláskori partnere, Daniel herceggel, velük szemben pedig Krausz Ferenc foglal helyet. 

AGOSTINI, Pierre; L'HUILLIER, Anne; KRAUSZ Ferenc; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
Fotó: Koszticsák Szilárd

Hogy mi hangzik el ott, arról sokat nem tudhatunk meg.

Az este zárásaként az egyes tudományterületekről egy-egy díjazott fog beszélni, két magyar Nobel-díjasból Karikó Katalin kapta meg erre a lehetőséget, a fizikai hármasból pedig Anne L’Huillier.

Borítókép: A Nobel-bankettre érkező Krausz Ferenc (Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.