Pentagon: Washington elveszítheti a fegyverkezési versenyt Kínával szemben

A Pentagon egyik jelentéstervezete szerint az amerikai védelmi ipar nem tudja kielégíteni a globális keresletet.

2023. 12. 04. 4:50
null
Szczecin, 2023. június 28. Amerikai M1A1 Abrams harckocsik az elsõ szállítmány ünnepélyes átvételén az észak-lengyelországi Szczecin kikötõjében 2023. június 28-án. A Lengyelország által vásárolt 116 korszerûsített Abrams tankból most 14 érkezett meg. MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki Fotó: Marcin Bielecki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új nemzeti védelmi ipari stratégia tervezete szerint az amerikai vállalatok nem tudnak elég gyorsan fegyvereket gyártani ahhoz, hogy kielégítsék a globális keresletet. A Pentagon védelmi iparról szóló új jelentésének kiadatlan tervezete figyelmeztet, hogy problémák vannak a globális ellátási láncokkal, továbbá egyre nehezebb felvenni a versenyt a kínai termelői kapacitásokkal – írja a Politico hírportál. 

A dokumentum készítője a Pentagon beszerzésekért felelős államtitkára, William LaPlante szerint a Pentagonnak az innovációs lánc felpörgetése és a versenyképesség javítása érdekében nagy mennyiségben kellene felvásárolnia bizonyos fegyverprototípusokat. A tervezet hangsúlyozza, hogy az amerikai védelmi iparnak jelenleg nagy kihívást jelent az, hogy élen maradjon a csúcstechnológiás fegyverkezési versenyben olyan versenytársakkal, mint Kína.

Jelenlegi állapotában az Egyesült Államok védelmi ipari bázisának nincs meg az a kapacitása, képessége, reagálóképessége vagy ellenálló képessége, amely a katonai termelési igények teljes skálájának gyors és megfelelő kielégítéséhez szükséges

– áll a jelentés tervezetében.

A november 27-i keltezésű dokumentum

megjegyzi, hogy az Egyesült Államok gyártja a világ legjobb fegyvereit, de nem tudja elég gyorsan előállítani őket.

A dokumentum szerint Kína az elmúlt harminc évet azzal töltötte, hogy a hajógyártás, a kritikus ásványok és a mikroelektronika területén globális ipari erőművé váljon. 

A kínai ipar nagymértékben meghaladja nemcsak az Egyesült Államok, hanem kulcsfontosságú európai és ázsiai szövetségeseink együttes kapacitását is

 – áll a Pentagon tervezetében.

Világossá vált, hogy az elégtelen termelési és ellátási kapacitás mára az ellátási láncok minden szintjén mélyen gyökerező probléma

– vélekednek, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nehezen tudja tartani a lépést Ukrajna és Izrael fegyveres ellátásával.

Borítókép: Amerikai M1A1 Abrams harckocsik az első szállítmány ünnepélyes átvételén az észak-lengyelországi Szczecin kikötőjében 2023. június 28-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.