Randidroggal viccelődött, lemondatnák a brit belügyminisztert + videó

James Cleverly azzal viccelődött, a hosszú házasság titka a házastárs benyugtatózása.

2023. 12. 26. 15:22
CLEVERLY, James
Manchester, 2023. október 1. James Cleverly brit külügyminiszter felszólal a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusán 2023. október elsején, az esemény nyitónapján. MTI/EPA/Adam Vaughan Fotó: Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felháborodást keltett a brit belügyminiszter állítása szerinti viccelődése egy hivatalos fogadáson, melyen a miniszterelnök, Rishi Sunak is részt vett. James Cleverly ugyanis nevetve azt mondta a női vendégeknek, minden este tesz egy kis Rohypnolt a felesége italába, mondván a hosszú házasság titka, hogy a házastársunkat folyamatosan kissé „benyugtatózzuk”, hogy ne jöjjön rá, vannak jobb férfiak is. Hozzátette: ha kis mennyiségben használják a szert, nem illegális. Noha gondolatai után a miniszter szóvivőjén keresztül bocsánatot kért, lemondásra szólították fel a britek.

Cleverly megjegyzései azért is váltottak ki nagy tiltakozást, mert a fogadás napján még arról beszélt, a szexuális bűncselekmények elleni fellépéseket szigorítani kell, a kormány új intézkedéseket is jelentett be aznap.

Az általa említett Rohypnol viszont egy rendkívül erős nyugtatószer, melyet gyakran használnak nemi erőszak elkövetésére. Alkalmazása után az áldozat ugyanis képtelen lesz az ellenállásra. A szakportálok szerint általában összetörik a fehér vagy olívazöld tablettát, majd a port felszippantják, marihuánára szórják és elszívják, italba keverik vagy beinjekciózzák. Jemima Olchawski, a Fawcett Society vezető londoni nőjogi szervezet vezérigazgatója azt a kérdést tette fel az ügy után, 

hogyan bízhatunk abban, hogy Cleverly komolyan foglalkozik a nők és lányok elleni erőszakkal?

Hozzátette: a britek jobbat érdemelnek, majd a belügyminiszter lemondását sürgette. Más aktivisták szerint szintén nem vet jó fényt Cleverlyre az általa viccesnek szánt megjegyzés, ugyanis azt sugallhatja, nem veszi komolyan azt a valóságot, mellyel naponta szembesülnek a nők. Yvette Cooper ellenzéki munkáspárti politikus pedig azt írta X-oldalán, a randidrogok használata „súlyos és pusztító bűncselekmény”.

A botrány ellenére hivatalából aligha fogják eltávolítani a politikust, Sunak továbbra is kiáll mellette – számolt be hétfőn a Daily Mirror brit bulvárlap. A helyi sajtó egyébként arra is felhívta a figyelmet, az ilyen rendezvényeken elhangzott beszélgetések általában nem tartoznak a nyilvánosságra, a téma érzékenysége miatt a Sunday Mirror mégis úgy döntött, publikálja a hírt.

Borítókép: James Cleverly brit belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.