A balliberális német kormány a saját felelőtlenségének árát fizettetné meg a gazdákkal

Folytatódtak a gazdatüntetések Németország-szerte. A kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozva a gazdák utakat, tereket zártak le, traktorjaikkal akadályozták a forgalmat. „A megszorítások a kormány belső feszültségei és az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikai döntései miatt szükségesek, a balliberális kormány a saját felelőtlenségének árát fizettetné meg a gazdákkal” – fogalmazott lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a tüntetések kapcsán.

2024. 01. 09. 19:36
null
Berlin, 2024. január 9. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország-szerte folytatták hétfőn megkezdett tüntetéssorozatukat a gazdák, ráadásul ma a mozdonyvezetők is sztrájkolhatnak az országban. A gazdák a kormány tervezett megszorításai ellen emelték fel a hangjukat, amelyeket az óriási költségvetési hiány miatt akar bevezetni az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció.  

–  Németországban az alkotmánybíróság tavaly év vége előtt nem sokkal megsemmisítette azt a nehezen létrehozott koalíciós kompromisszumot, amelynek értelmében 60 milliárd eurót áthelyeztek a koronavírus-válság kezelésére létrehozott alapból a klímavédelmi alapba. A trükkre azért volt szükség, mert a két kisebb koalíciós párt, a Zöldek és a liberális FDP gyökeresen más gazdaságpolitikát követel. Előbbiek adóemeléssel és hitelfelvétellel finanszíroznának állami projekteket a klímavédelem érdekében, utóbbiak ellenzik az adóemelést, a hitelfelvételt és a nagy állami beruházásokat is. Ezt próbálták meg feloldani az átcsoportosítással, hiszen így adóemelés és hitelfelvétel nélkül lehetett volna finanszírozni a klímavédelmi projekteket – fejtette ki lapunknak az előzményeket Szikra Levente. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője ugyanakkor hozzátette, miután azonban kiderült, hogy alkotmányellenes volt a lépés, hirtelen 60 milliárd eurós hiány keletkezett a költségvetésben, így azt gyorsan pótolni kell. 

–  Emiatt tervez a kormány megszorításokat, amelyek a gazdákat igencsak érzékenyen érintenék. 

Úgy látom, hogy a megszorítások a kormány belső feszültségei és az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikai döntései miatt szükségesek. Másképp fogalmazva, a balliberális kormány a saját felelőtlenségének árát fizettetné meg a gazdákkal

– fogalmazott a szakértő. 

Emlékeztetett, nemrég a holland gazdák tiltakozásának is nagy visszhangja volt. Ott elsősorban az erőltetett zöldátállás következményei miatt vonultak utcára a farmerek, mert a munkájukat lényegében ellehetetlenítette volna a hágai kormány tervezete. 

Emellett egész Európában jelentős nehézséget okozott az ukrán gabona beáramlása is, mely ellen csak átmenetileg lépett fel Brüsszel, azóta nemzeti hatáskörben kezelik ezt a kormányok – már ahol kezelik. Látható, hogy mind a rosszul kivitelezett klímavédelmi intézkedések, mind az ukrán gabona helyzete jelentős terhet ró a mezőgazdaságra, ezeket az aggályokat pedig Brüsszelben és egyes tagállami fővárosokban nem veszik figyelembe a döntéshozók

– hívta fel rá a figyelmet. 

Szikra Levente arról is beszélt, hogy több mint két éve lépett hivatalba az Olaf Scholz vezette hárompárti balliberális kormány, és ez alatt az idő alatt a kormánypártok együttes támogatottsága mintegy 20 százalékponttal csökkent; ma kevesebben támogatják őket együttesen, mint a legnagyobb ellenzéki pártot, a CDU/CSU-t egyedül.

– Láthatóan a német választópolgárok nincsenek elragadtatva a berlini kormány intézkedéseitől, ami érthető, ha azt nézzük, milyen nehézségekkel küzd a gazdaság és milyen súlyos a migrációs válság még ma is Németországban. Ezzel együtt a kormánypártokat éppen a népszerűtlenségük tartja össze, hiszen egyiküknek sem érdeke egy előre hozott választás ebben a helyzetben. Emiatt az a legvalószínűbb, hogy megpróbálnak ellavírozni a 2025 őszén esedékes választásig abban a reményben, hogy hátha ebben a másfél évben visszanyerhetnek valamit elvesztett támogatottságukból – mondta lapunknak a szakértő. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.