A holokauszt emléknapján is tüntetnek a palesztinok Olaszországban

Aggodalommal és félelemmel tölti el a zsidó közösséget, hogy még a deportálások áldozatai iránt sincs tisztelet, miután kiderült, hogy a belügyminisztérium tilalma ellenére is utcára vonulnak az Izrael-ellenes tüntetők a holokauszt emléknapján Olaszországban.

2024. 01. 27. 16:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalommal és félelemmel tölti el a zsidó közösséget, hogy még a deportálások áldozatai iránt sincs tisztelet. 

A palesztin diákszervezetek bejelentették nem engednek az elnyomásnak, polgári engedetlenséggel válaszolnak a tüntetések betiltására. 

Feszült a hangulat a soá áldozatainak nemzetközi emléknapján Itáliában, összecsapások várhatók ma, egyre erőszakosabb formát öltenek a palesztinpárti tüntetések, számos palesztin szervezet jelentette megmozdulási szándékát a holokauszt emléknapjára. 

A zsidó közösség aggodalommal készült a deportálások drámai pillanataira való megemlékezésekre, számos, korábban hagyománynak számító programot töröltek biztonsági okokból. A zsidó közösség tagjai a napokban úgy nyilatkoztak az olasz sajtónak, hogy 

sohasem gondolták, hogy a történelemben újra ilyen mértékű gyűlölet alakuljon ki az emberekben a zsidók iránt. 

Alfredo Mantovano, a minisztertanácsi elnökség helyettes államtitkára elismerte, hogy sajnálatos módon a palesztin–izraeli háború felszínre hozta a rejtett nehezteléseket. A közösség vezetői azzal a kéréssel fordultak Matteo Piantedosi olasz belügyminiszterhez, hogy a deportálások áldozatai iránti tiszteletből és közbiztonsági okokból ne szombaton, hanem egy későbbi időpontban engedélyezze a tüntetéseket. 

A tárcavezető csütörtök délután bejelentette, a szombatra tervezett megmozdulásokat csak vasárnap vagy azt követő napokon javasolja. Körlevélben kérte az illetékeseket, hogy vegyék figyelembe a zsidó közösség kérését és halasszák más időpontra a palesztinpárti tüntetéseket. 

Fokozott készültséget rendeltek el az olasz nagyvárosokban, különösen a megemlékezések helyszínein, illetve a zsidó negyedekben. A palesztin közösség felháborodással fogadta a döntést, de voltak, akik elfogadták. A palesztin diákmozgalom elnöke, Maya Issa bejelentette a tilalom ellenére is utcára vonulnak. 

Mit számít a polgári engedetlenség, miközben Palesztinában irtják honfitársainkat?

– fogalmaztak. 

Felháborította a közösséget az is, hogy a zsidók még ilyen módon is hatással vannak a hivatalos szervekre. Azt állítják, hogy a kormány Izrael szolgálójává vált. A tiltakozók azt üzenték a belügyminiszternek, hogy az elnyomás nem állítja meg őket, joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz. 

Sajtóninformációk szerint a szombaton Rómában, Milánóban, Cagliariban és Nápolyban vonulnak utcára a palesztin diákszervezetek, de a megmozdulások valójában már péntek délután elkezdődtek.  

A Hatalmat a Népnek elnevezésű mozgalom aktivistái a külügyminisztérium római székháza, a Farnesina-palota előtt gyűltek össze, és meggyaláztak egy izraeli zászlót. Az egyik résztvevő öt liter állatvérrel igyekezett a megmozdulásra. A szervezők azt üzenték: 

a közel-keleti konfliktus kirobbanása óta minden hétvégén utcára vonultak, és a továbbiakban is így fognak tenni, míg Palesztina meg nem szerzi a szabadságát.

Giorgia Meloni aggodalmát fejezte ki a szaporodó Izrael-ellenes tüntetések és az antiszemita megnyilvánulások miatt. Sergio Mattarella köztársasági elnök a Quirinale köztársasági palotában tartott megemlékezések alkalmával úgy fogalmazott: az Olasz Köztársaság nem tolerálja az antiszemitizmus visszatérését. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.