A PiS határozottan ellenzi az illegális migránsok tagállamok közötti elosztását

A jogállamiság kérdése látványos eltéréseket mutat, ha a balliberális vagy a jobboldalról nézik azt.

2024. 01. 31. 18:01
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2024. január 11. Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tüntetésén, amellyel az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései ellen tiltakoznak a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli kétértelműség és eltérő megközelítések mutatkoznak az Európai Unió részéről a jogállamiságot illetően attól függően, hogy ki van hatalmon egy tagállamban − jelentette ki Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő Brüsszelben szerdán az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Úgy vélte, hogy a jogállamiság kérdésének megítélése nagyon látványos eltéréseket mutat Lengyelország esetében attól függően, hogy a balliberális vagy a politikai középből és jobboldalból alakult kormány van hatalmon.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző kormány által hozott lengyel jogszabályok és rendelkezések megsértéseinek száma jelenleg „rendkívül magas”. Brüsszel részéről azonban nem érkezik reakció annak ellenére, hogy a lengyel igazságügyi miniszter számos rendelkezése az alkotmány módosításával ér fel − emelte ki.

Közölte, hogy az új varsói kormány adókat érintő három rendelkezése szembemegy a lengyel érdekekkel. A legfőbb ügyész kinevezésével kapcsolatban azt mondta: a lengyel törvények egyértelműen rendelkeznek arról, hogy a folyamatnak az elnök jóváhagyásával kell zajlania. Donald Tusk új lengyel kormánya megsérti ezt a jogszabályt, megsérti a lengyel alkotmányt − jelentette ki.

A csütörtöki, egynaposra tervezett uniós csúcstalálkozó témáival kapcsolatban Morawiecki azt mondta: a Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatja Ukrajnát Oroszországgal szembeni háborújában, mert Kijev kitartása a kulcs a kontinens gazdasági fejlődésének és a társadalmaknak a biztonságához és stabilitásához.

Támogatjuk Ukrajnát és az országnak szánt pénzügyi segítségnyújtást, ugyanakkor a hosszú távú uniós pénzügyi keret (MFF) kiigazításának nem szabad károsítania az uniós politikákat, különösen nem az agrárpolitikai erőfeszítéseket − fogalmazott.

Az uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban Morawiecki azt mondta, hogy pártja határozottan ellenzi az illegális migránsok tagállamok közötti elosztásának rendszerét. A migrációs helyzet hosszú távú megoldása nem Európa kapuinak megnyitásában rejlik, hanem a határellenőrzés megerősítésében és azon tagállamokat segítő politikák kialakításában, amelyek nagy migrációs nyomásnak vannak kitéve − mondta. 

A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság párt vétót helyez kilátásba a migrációs helyzet kezelését célzó, a felsorolt elképzelésekkel ellentétes megközelítés lengyel támogatása esetén

− jelentette ki.

Az uniós döntéshozatallal kapcsolatban hangsúlyozta: annak további központosítása sehova sem vezet, az csak a radikalizálódás légkörének megerősítését segítené Európa minden szegletében.

Kijelentette azt is, hogy „egymást érő kísérletek vannak Magyarország zsarolására és az országgal szembeni nyomás fokozására”. A PiS támogatja Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát a „brutális, minden jogot nélkülöző és minden eljárási normát megsértő zsarolásokkal” szembeni küzdelmében. Az Európai Uniónak nem így kell működnie − tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az előző lengyel kormányfő közölte azt is: személy szerint nyitott arra, hogy a júniusi európai parlamenti választásokat követően a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójához.

Borítókép: Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tüntetésén, amellyel az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései ellen tiltakoznak a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.