Az Európai Unió nem minősíti terrorszervezetnek a húszik seregét

Az USA ma helyezte vissza a lázadókat a terrorszervezeteket felsoroló listájára.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 22:11
null
Vörös-tenger, 2024. január 11. A brit védelmi minisztérium által közzétett felvételen a brit királyi haditengerészet Diamond nevû rombolójának legénysége Sea Viper típusú rakétákkal hárítja a jemeni húszi lázadók dróntámadását a Vörös-tengeren 2024. január 10-én. Az amerikai fegyveres erõk központi parancsnoksága (Centcom) szerint az Irán által támogatott húszik az átfogó támadás során drónokat, manõverezõ robotrepülõgépeket és egy ballisztikus rakétát vetettek be. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel a jemeni húszi lázadókat a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadások leállítására. MTI/AP/Brit védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió − az Egyesült Államokkal ellentétben − nem minősíti terrorszervezetnek az iráni támogatású jemeni húszi milíciát, amit azzal indokol, hogy már bevezettek büntetőintézkedéseket vele szemben, és ezen intézkedések megváltoztatása bonyolult volna, miközben csak jelképes jelentőséggel bírna – közölte az EU külügyi szolgálatának egyik szóvivője szerdán.

Az Egyesült Államok ezen a napon helyezte vissza a jemeni húszi lázadókat a világ terrorszervezeteit felsoroló jegyzékébe azért, mert hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben.

A hajók elleni vörös-tengeri támadásokat elkövető húszikkal szemben már 2022-ben szankciókat léptetett életbe az ENSZ és az Európai Unió – emlékeztetett az uniós szóvivő. A büntetőintézkedéseket ezenkívül azért vezették be ellenük – tette hozzá –, mert a jemeni civileket és a polgári infrastruktúrát is támadták, valamint elnyomják a politikai szerepet vállaló, illetve a dolgozó nőket, nem egy esetben nemi erőszakot követnek el.

A szankciók alapján befagyasztották a húszikhoz köthető összes vagyontárgyat az Európai Unióban, továbbá megtiltották a húszik külső anyagi támogatását.

Borítókép: Vörös-tenger, 2024. január 11. A brit védelmi minisztérium által közzétett felvételen a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolójának legénysége Sea Viper típusú rakétákkal hárítja a jemeni húszi lázadók dróntámadását a Vörös-tengeren 2024. január 10-én (Fotó: MTI/AP/Brit védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.