Döbbenet: szükséges lépésnek nevezte az október 7-i támadást a Hamász

A szervezet elismerte, hogy az Izrael és a Gázai övezet határán kialakult felfordulásban lehetséges, hogy történtek hibák.

Forrás: MTI2024. 01. 21. 20:48
null
Hán-Júnisz, 2024. január 21. Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. január 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükséges lépésnek és a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak nevezte az október 7-i terrortámadást a radikális iszlamista Hamász a vérengzéssel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.

A vasárnap közzétett dokumentumban a palesztin szervezet egyben elismerte, hogy az Izrael és a Gázai övezet határán kialakult felfordulásban lehetséges, hogy történtek hibák.

Az al-Aksza Áradat fedőnevű művelet végrehajtása során feltehetőleg az izraeli biztonsági és katonai rendszer gyors összeomlása során és a kialakult felfordulásban ballépéseket követtek el – közölte a Hamász a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásról, amellyel összefüggésben a túszejtések mellett nemi erőszak és kínzás esetei is ismertté váltak.

Szemtanúk beszámolói szerint a terroristák gyerekeket fejeztek le, nőket erőszakoltak meg, valamint levágták nők melleit. Kihallgatásuk során az elfogott szélsőségesek elismerték, hogy utasítást kaptak az erőszakoskodásra.

Az alábbi videóban egy nő mesélte el, hogy mi történt október elején. A Hamász terroristái betörtek az otthonukba, miközben a társaik éppen lemészárolták a szomszédaikat és porig rombolták a településüket. 

A Hamász-dokumentumból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fenti cselekedetek közül melyeket minősítik lehetséges hibáknak. A bizonyítékok ellenére a terrorszervezet tagadta civilek célzott meggyilkolását.

Amennyiben voltak esetek, amelyek során civilek kerültek célkeresztbe, azok véletlenül történhettek az összecsapásban a megszálló erőkkel

– közölte a Hamász, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg és rendőrség zavarában sok izraelit megölt. A 16 oldalas állásfoglalásban a terrorszervezet a Gázai övezet elleni izraeli agresszió, valamint az etnikai tisztogatás és az egész palesztin nép elleni bűncselekmények haladéktalan befejezését követelte.

 

Az arab és angol nyelven terjesztett dokumentumban a Hamász visszautasított a palesztin térség jövőjének meghatározására vonatkozó minden izraeli, illetve nemzetközi törekvést. A terrorszervezet kiemelte, hogy a Gázai övezet sorsáról egyedül a palesztin nép dönthet.

A Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli részén. Az offenzívában 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael hadműveletbe fogott a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.

Borítókép: Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.