Egész városrészeket bénítanak meg a németországi gazdák + képgaléria

Sorra lepik el a gazdatüntetők a németországi utakat, volt, ahol az iskola sem nyitott ki.

2024. 01. 08. 12:55
null
Kiel, 2024. január 8. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Schleswig-Holstein tartományi parlament elõtt 2024. január 8-án. MTI/AP/DPA/Christian Charisius Fotó: Christian Charisius
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött hétfőn a gazdák német kormány agrárpolitikája elleni országos akcióhete. Az autópálya-felhajtókat a kora reggeli órák óta több szövetségi tartományban is lezárták. Hamburg, Bréma, Potsdam, Magdeburg, Halle, valamint a Rajna–Majna régió és a Saar-vidék térségében hirdettek tiltakozó akciókat. Münchenben, Erfurtban és Ravensburgban tiltakozó gyűléseket tartanak. A tüntetések hete január 15-én, hétfőn egy berlini tiltakozással ér véget.

„A Türingiai Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Stephan Kramer arra figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldal átveszi a gazdatüntetések irányítását. A múltban „folyamatosan és következetesen megpróbáltak beszivárogni a törvényes polgári tiltakozás minden formájába” – mondta Kramer. A szociáldemokrata párt vezető politikusai is hasonlóan vélekedtek. Kevin Kühnert főtitkár arra szólította fel a gazdákat, hogy tartsák be a demokratikus játékszabályokat.


Az AfD és a Szabad Választók támogatják a gazdákat

A gazdák az Alternatíva Németországért Párt (AfD) teljes támogatását élvezik. Az AfD szimpatizánsai Berlinbe érkeztek tüntetni.

Támogatjuk a gazdákat és más polgárokat, akik békésen tüntetnek a jogaikért és érdekeikért. A társadalom széles rétegei nevében vonulnak az utcára

 – mondta az AfD szövetségi elnöksége.

A Weltnek adott interjújában Hubert Aiwanger, a Szabad Választók vezetője is megvédte a gazdákat. A gazdák és az „Utolsó generáció” közötti összehasonlítások nem helyénvalóak – mondta. „A gazdák etetnek bennünket, a klímaváltozás bosszantja a lakosságot” – mondta a bajor gazdasági miniszter, aki azt tervezi, hogy ellátogat a gazdatüntetésekre. 

Brandenburgban reggel óta több autópálya-felhajtót is lezártak. A brandenburgi rendőrség tájékoztatása szerint az A2, az A9, az A10, az A11, az A12, az A13, az A113 és az A115 autópályák szinte valamennyi felhajtójánál fennakadások vannak. Cottbus és Brandenburg an der Havel városrészekbe már nem lehet behajtani. Potsdam felé további 500 jármű közlekedik. Baden-Württembergben Stuttgarttól északra több helyen traktorok és teherautók torlaszolták el az autópályákat, valamint a szövetségi és tartományi utakat. Az A81, B10, B295 és L1100 autópályák Ludwigsburg és Böblingen körzetében érintettek. A rendőrség csak ebben a két körzetben mintegy 1000 traktorosra számít. Az ulmi rendőrség szintén több útlezárásról számolt be.

Trier környékén az összes autópálya-felhajtót blokkolták a gazdák. A koblenzi hatóságok szintén nagyszabású blokádokról számoltak be a város környékén.

Joachim Rukwied, a gazdák képviselője vasárnap este megértést kért.

Tudjuk, hogy természetesen lesznek korlátozások és forgalmi akadályok. Ezért kérem a lakosság megértését. A gazdálkodó családjaink jövőjéről és a hazai termelés jövőjéről van szó

 – mondta a ZDF „Heute Journal” című műsorában. A leállósávokat minden akcióban szabadon hagyjuák. Rukwied a ZDF-en hangsúlyozta: „Az erőszakkal járó akciókat nem tűrjük”, az állami és a kerületi gazdaszövetségeknek azt tanácsolták, hogy békésen demonstráljanak. Nem osztja azokat az aggodalmakat, hogy a tüntetést a szélsőjobboldal kisajátítja. 

Politikailag függetlenek vagyunk

– mondta a gazdák elnöke. 

Nyomatékosan, de a Német Szövetségi Köztársaság demokratikus alkotmánya alapján fejezzük ki aggodalmainkat.

– tette hozzá.

Borítókép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Schleswig-Holstein tartományi parlament előtt 2024. január 8-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Christian Charisius)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.