Fokozott biztonsági intézkedések a párizsi olimpián

Több százezer olimpiai résztvevőt, önkéntest és dolgozót világítanak át a hatóságok.

Forrás: V4NA2024. 01. 15. 15:53
párizsi olimpia
Párizs, 2017. szeptember 14. Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony elõtt 2017. szeptember 14-én, miután az elõzõ nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közigazgatási Biztonsági Nyomozó Szolgálat az olimpiai zónákban érintettek bűnügyi nyilvántartását vizsgálja Franciaországban a 2024-es párizsi olimpia előkészületei során. A céljuk „a közrend és a nemzetbiztonság megsértésének megelőzése”, hívja fel rá a figyelmet a V4NA hírügynökség. 

Összesen több százezer főt, az olimpián részt vevő játékost és dolgozót vizsgálnak át a megnyitóünnepségig.

A mintegy hatvan, a nemzeti rendőrség által toborzott ügynök most kezdte meg a Párizs 2024 szervezői által kiválasztott 45 ezer önkéntes profiljának áttanulmányozását, írja a Le Parisien.

Az elemzői csoport azt vizsgálja, hogy a biztonságos olimpiai zónába belépő személyek nem jelentenek-e terrorveszélyt. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy potenciális veszélyt jelent, nem kapja meg az akkreditációját az eseményre. Az önkénteseken kívül mindazok, akik az olimpiai helyszínen dolgoznak, például a biztonsági őrök, újságírók, szakácsok, valamint az összes, több ezer sportoló aláveti magát ennek az ellenőrzésnek.

Az ellenőrzés mindig egy „átvilágítással” kezdődik, amelyet egy házon belüli alkalmazás segítségével végeznek, amely hozzáfér a rendőrségi, igazságügyi és hírszerzési akták sokaságához, sőt még a körözött személyekre vonatkozó Interpol-adatokat tartalmazó nemzetközi aktákhoz is.

Ez a folyamat automatizált és azonnali. Ha az adott személy zöld jelzést kap, a nyomozás befejeződött, ha azonban piros fény jelenik meg a képernyőn, például büntetett előélet vagy radikalizálódásról szóló jelentés esetén, akkor az elemző tovább vizsgálja az adott személyt.

A France24 francia televíziós hálózat korábban arról is hírt adott, hogy a francia rendőrség azt közölte, hogy az olimpia szervezőivel együtt dolgozzák ki a megfelelő biztonsági intézkedéseket a bombafenyegetések ellen.

Az olimpiai játékok jelentős kihívást jelentenek

– mondta a központi rendőrségi laboratórium igazgatója. Kifejtette, hogy minden egyes olimpiai helyszínt ellenőriznek, mielőtt átadják a szervezőknek. A másik nagy volumenű dolog, amire készülnek, hogy „az olimpiai játékok alatt mozgásban lévő lakosság miatt valószínűleg megnövekszik az elhagyott csomagok és a gyanús csomagok száma”, így feltehetően sok esetben kell majd intézkedniük.

Az október 7-i izraeli Hamász-támadás után egyébként is megszaporodtak a bombariadók Franciaországban a turisztikai látványosságoknál, például a Louvre múzeumban és a versailles-i kastélyban is.

A július 16-i megnyitóünnepségen mintegy 2000 biztonsági őr lesz jelen a helyszínen, és mintegy 30 ezer rendőrt és katonát is mozgósítanak a környék biztosítására. Az ceremónián várhatóan 600 ezer néző vesz majd részt.

Borítókép: Az olimpiai öt karika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát (Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.