Gazdák vették be Párizst, óriási a feszültség + videó

Franciaországban a tiltakozó gazdák járműveikkel lezárták hétfő délután a Párizsba és más nagyvárosokba bevezető főbb útvonalak egy részét. A kormány mintegy 15 ezer rendfenntartót mozgósított az egyre fokozódó feszültség és a rendbontás elkerülése miatt, és abban állapodott meg a tüntetőkkel, hogy a városokon kívül maradnak.

Forrás: MTI2024. 01. 29. 15:41
null
Salon-de-Provence, 2024. január 27. Terményekkel borítják az aszfaltot egy országos gazdatüntetésen a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én. Az elõzõ estén Gabriel Attal francia miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezõgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és intézkedéseket vezet be a nyolcadik napja tüntetõ gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentõsebb francia mezõgazdasági szakszervezet, az FNSA jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet délután két órakor kezdte meg a határozatlan idejű blokádot a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. Az agrárium többségi szakszervezetei nyolc blokádpontot hirdettek a párizsi régió főbb autópályáin, néhány kilométerre a fővárosi körgyűrűtől.

A belügyminisztérium vasárnap este bejelentette, 15 ezer rendfenntartót mozgósít annak érdekében, hogy megakadályozza a traktorok bejutását Párizsba és a nagyobb városokba. Gérald Darmanin belügyminiszter visszafogott fellépést kért a rendőröktől, akik nem lépnek fel a blokádpontokon, hanem biztosítják a tüntetés helyszíneit. Elmondása szerint Emmanuel Macron elnök utasítást adott arra, hogy a rendőrség biztosítsa, hogy a traktorok ne menjenek be Párizsba és a nagyvárosokba, és ne okozzanak rendkívüli fennakadásokat, illetve azt is, hogy Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca és a párizsi repülőterek elérhetők maradjanak és fennakadások nélkül működhessenek.

 

Gabriel Attal miniszterelnök vasárnap gyors előrelépést ígért a gazdák haragjára válaszul. A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést is bevezet a tíz napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és nem elégítették ki az elvárásokat, ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

A hétvégi viszonylagosan kevés tiltakozó akció után a gazdák hétfőn nagyobb erőkkel vonultak az utakra: a fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat. A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései nagyon különbözők attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó.

Az FNSA az elmúlt években több kompromisszumos megállapodást is kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédő szerek adójáról, de a gazdák továbbra is elégedetlenek, elsősorban azért, mert csökken a jövedelmük, és túl sok adminisztratív feladat és korlátozás hárul rájuk. A tüntetők ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Borítókép: Terményekkel borítják az aszfaltot egy országos gazdatüntetésen a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.