Hadiipari megállapodást kötött India és Franciaország

Az indiai fegyveres erők számára védelmi eszközök és berendezések, köztük helikopterek és tengeralattjárók közös gyártásáról, valamint baráti országoknak történő szállításáról állapodott meg India és Franciaország a péntek este kiadott indiai kormányközlemény szerint.

Forrás: MTI2024. 01. 27. 10:29
MACRON, Emmanuel; MODI, Narendra
Dzsaipur, 2024. január 25. Emmanuel Macron francia elnök (b) és Narendra Modi indiai elnök nyitott autóból üdvözli az út mentén álló embereket az indiai Rádzsasztán állam fõvárosában, Dzsaipurban 2024. január 25-én. Macron lesz a köztásaság napja alkalmából rendezett másnapi újdelhi díszszemle díszvendége. MTI/AP/Dípak Sarma Fotó: Dípak Sarma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodásra Emmanuel Macron francia elnök negyvenórás indiai látogatásán került sor. A francia elnök találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel és részt vett a Draupadi Murmu elnök által adott fogadáson.
 

Macron és Modi megállapodtak abban, hogy bővítik a kétoldalú kapcsolatokat a védelmi ágazatban, az atomenergia, az űrkutatás, illetve a mesterséges intelligencia felhasználásának a közszolgáltatások, például az éghajlatváltozás, az egészségügy és a mezőgazdaság területén – áll a közleményben. Az üzlet értékét a közlemény nem hozta nyilvánosságra.


A felek üdvözölték, hogy a francia Safran karbantartási, javítási és felújítási szolgáltatásokat létesít Indiában a csúcstechnológiájú repülőgép-hajtóművekhez (LEAP), beleértve a Rafale vadászgépek hajtóműveit, valamint a helikopteres partnerséget is. India már négy évtizede alkalmaz francia vadászgépeket és Oroszország után Franciaország a legnagyobb fegyverszállítója.
 

Az indiai Tata Group és a francia Airbus megállapodást írt alá polgári helikopterek közös gyártásáról – közölte Vinay Kwatra indiai külügyminiszter. A CFM International francia hajtóműgyártó szintén bejelentette, hogy megállapodást kötött az indiai Akasa Air légitársasággal több mint 300 LEAP-1B hajtóművének megvásárlásáról 150 Boeing 737 MAX repülőgéphez.


India és Franciaország megállapodott abban, hogy fokozzák az együttműködést az Indiai-óceán délnyugati részén, a francia Réunion szigetéről 2020-ban és 2022-ben folytatott közös megfigyelési műveletek eredményeire építve – áll a kormány közleményében.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (b) és Narendra Modi indiai elnök nyitott autóból üdvözli az út mentén álló embereket az indiai Rádzsasztán állam fővárosában, Dzsaipurban 2024. január 25-én. Macron volt a köztársaság napja alkalmából rendezett újdelhi díszszemle díszvendége (fotó: MTI/AP/Dípak Sarma)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.