Putyin ezt üzente a Nyugatnak a beiktatása után + videó

Moszkva nem utasítja el a párbeszédet a nyugati államokkal. A választás viszont az övék – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a beiktatási ceremónián.

2024. 05. 07. 11:52
Beiktatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt (Fotó: AFP/POOL/SERGEI BOBYLYOV)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyint a közönség tapssal fogadta, majd az elnöki eskü letétele után hivatalosan is hivatalba lépett az orosz államfő. Ezután elénekelték az ország himnuszát.

Az elnöki eskü szövegét az alkotmány határozza meg, és a többi között így szól:

Esküszöm, hogy az Oroszországi Föderáció elnöki jogkörének gyakorlása során tiszteletben fogom tartani és védem az emberek és állampolgárok jogait és szabadságát, tiszteletben tartom és megvédem az Oroszországi Föderáció alkotmányát, megvédem a szuverenitását és függetlenségét, biztonságát és integritását.

Putyin az eskütétel után beszédet is mondott, melynek fő elemei a következők voltak. Az államfő úgy fogalmazott:  Oroszország népeinek érdeke és biztonsága mindenekelőtt lesz a számára, meghajol a hősök előtt, akik a hazáért harcolnak. 

Az orosz–ukrán háborúról szólva kijelentette, Moszkva nem utasítja el a párbeszédet a nyugati államokkal. A választás viszont az övék.

Kiemelte: az állampolgárok megerősítették az Oroszországi Föderáció irányvonalának helyességét. Az orosz elnök hozzátette: egy összetett világban élünk, melyben önellátónak és versenyképesnek kell lennünk. 

Vlagyimir Putyin aláhúzta: Oroszország méltósággal lesz túl egy nehéz, mérföldkőnek számító időszakon, és még erősebb lesz. Hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is együttműködik partnereivel a többpólusú világrend kialakításán.

A Kremlben tartott beiktatási ceremónia után Vlagyimir Putyin az elnöki ezred felvonulását tekintette meg. Az államfő gratulált az ezrednek megalakulása 88. évfordulóján.

Mint arról korábban beszámoltunk, az államfő az ötödik ciklusát kezdi meg, miután márciusban fölényes győzelmet aratott a rekordrészvétellel megtartott elnökválasztáson. 

Putyin először 2000-ben lett az Oroszországi Föderáció elnöke, majd 2004-ben újraválasztották. 2008 és 2012 között a miniszterelnöki posztot töltötte be, majd 2012-ben ismét ő lett az államfő, immár hat évre, és 2018-ban is újraválasztották.

Borítókép: Beiktatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt (Fotó: AFP/Sergei Bobylyov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.