Kétszázezer fős ukrán katonai veszteségről beszélt a kiképző

Az ukránok sokszor olyanokat küldenek a kiképzésre, akiknek alig van tapasztalatuk.

Forrás: Bennfentes2024. 01. 10. 17:06
null
Kijev, 2023. december 15. Andrij Tracsuk ukrán katona koporsójára borul bajtársa a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson 2023. december 15-én. A 2014-es Majdan-tüntetéseken részt vevõ veterán december 9-én esett el az orosz erõkkel vívott harcban a dél-ukrajnai Herszon közelében. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Neue Zürchher Zeitung készített egy interjút Andreas Marlow altábornaggyal, aki 14 hónapja vezeti az Európai Unió ukrajnai oktatási és kiképzési parancsnokságát Németországban. A Bennfentes pedig szemlézte ezt az interjút.

A katona elmondta, hogy nem számít arra, hogy hamar véget ér a háború. Az ő mandátuma idén novemberig tart, hogy meghosszabbítják-e, az sok mindentől függ. Kitért arra is, hogy szerinte az oroszoknak talán az ukránoknál is nagyobb nehézségeik vannak abban, hogy megfelelően kiképezzék a katonáikat, mielőtt a frontra küldik őket.

Az altábornagy ugyanakkor kifejtette, hogy amikor az ellentámadást vesszük figyelembe, akkor is tisztességesnek kell lenni. 

Kétszázezer hivatásos katona túlnyomó többsége azóta meghalt, megsebesült vagy előléptették. Az ukrán frontkatonák túlnyomó többsége ma civil vagy legjobb esetben tartalékos. És ők kiválóan teljesítenek.

A kiképző azt is elmondta, hogy az ukránok gyakran küldenek olyan katonákat a kiképzésre, akiknek alig van tudásuk vagy tapasztalatuk: akiket frissen hívtak be, és akiket hat hét alatt kell megtanítani az elemi katonai alapokra.

Borítókép: Andrij Tracsuk ukrán katona koporsójára borul bajtársa a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.