Levessel öntötték le a Mona Lisát + videó

A klímaaktivisták a környezetvédelemre hivatkozva sorra rongálják meg a több száz éves műkincseket, vasárnap a párizsi Louvre múzeumban a Mona Lisát vették célba: a festményt levessel öntötték le. Leonardo da Vinci műalkotását azonban nem először vették célba, korábban is áldozatul esett a klímaaktivisták vandálkodásainak.

2024. 01. 28. 13:11
null
This image grab taken from AFPTV footage shows two environmental activists from the collective dubbed "Riposte Alimentaire" (Food Retaliation) hurling soup at Leonardo Da Vinci's "Mona Lisa" (La Joconde) painting, at the Louvre museum in Paris, on January 28, 2024. Two protesters on January 38, 2024 hurled soup at the bullet-proof glass protecting Leonardo da Vinci's "Mona Lisa" in Paris, demanding the right to "healthy and sustainable food", an AFP journalist said. It is the latest attack on the masterpiece in the French capital's Louvre museum, after someone threw a custard pie at it in May 2022, but it's thick glass casing ensured it came to no harm. (Photo by David CANTINIAUX / AFPTV / AFP) Fotó: AFP/David CANTINIAUX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levessel öntötte le vasárnap a párizsi Louvre múzeumban a Mona Lisa című festményt két klímaaktivista – számolt be a The Guardian brit napilap. Az esetről videófelvétel is készült, amelyen látható, hogy a festményt biztonsági üveg védi, és sértetlennek tűnt.

Az egyik aktivista levette a pulóverét és pólóján a francia Riposte Alimentaire aktivistacsoport felirata volt látható, továbbá „egészséges és fenntartható élelmiszerekhez” való jogot követeltek. Állításuk szerint ugyanis a „mezőgazdasági rendszer” áll temérdek betegség hátterében. A brit napilap kiemelte, az ügy körül számos megválaszolatlan kérdés van, például, hogy hogyan sikerült levest becsempészni a múzeumba, ugyanis sok létesítményben szigorították a táskák ellenőrzésére vonatkozó szabályozásokat, éppen a vasárnapihoz hasonló támadások elkerülése érdekében.

Leonaro da Vinci Mona Lisáját az 1950-es évek óta védik biztonsági üveggel, akkor egy látogató savval öntötte le a festményt, ám az utóbbi években is került sor hasonló esetre: 2022-ben tortával dobta meg egy nőnek öltözött férfi. Az utóbbi években azonban számos alkalommal vették célba a műkincseket a klímaaktivisták. A mostanihoz hasonlóan, levessel öntötték le Van Gogh Napraforgók című festményét 2022 őszén.

Olaszországban már törvény is született arról, hogy azoknak, akik műkincseket rongálnak meg, saját zsebükből kell helyreállítaniuk a károkat. A büntetés akár tíz- és hatvanezer euró közötti összeg is lehet.

Borítókép: Levessel öntik le a párizsi Loure múzeumban Leonardo da Vinci Mona Lisa festményét 2024. január 28-án (Fotó: AFP/AFPTV/David Cantiniaux)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.