Luxusórák, autók és aranyrudak a vesztegetési botrányban

Az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrányhoz kísértetiesen hasonló robbant ki az Egyesült Államokban.

Forrás: V4NA Hírügynökség2024. 01. 07. 22:05
Menendez, Robert
Hoboken, 2018. november 7. Robert Menendez New Jersey demokrata szenátor támogatóihoz beszél, miután legyõzte republikánus vetélytársát, Bob Hugint a New Jersey állambeli Hobokenben 2018. november 6-án, az egyesült államokbeli félidõs kongresszusi és helyi választások estéjén. Az elnöki ciklus félidejében tartott választásokon megújítják a 435 tagú szövetségi képviselõházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 államban kormányzót választanak. MTI/EPA/Peter Foley Fotó: Peter Foley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4Na nemzetközi hírügynökség idézte fel, hogy az Egyesült Államokban 2023 szeptemberében Bob Menendez demokrata szenátor ellen a New York déli körzetének szövetségi ügyészei három, Egyiptomot érintő vesztegetési ügyekkel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával emeltek vádat.

A hír azért nyert újra értelmet, mert a szenátor ellen a közelmúltban egy második pótlólagos szövetségi vádiratot nyújtottak be, amelyben az ügyészek azt állítják, hogy

Menendez ajándékokat, több tízezer dolláros órákat, autókat, több százezer dollárnyi készpénzt, aranyrudakat, luxusautót és lakáshitelre vonatkozó kifizetéseket fogadott el azért, hogy a kongresszusban lobbizzon Katar és Egyiptom érdekében, segítsen az ország befektetéseivel és imázsépítésével kapcsolatban

– írja a hírügynökség.

Az ügy lényege, hogy a demokrata szenátor, Menendez, állítólag kapcsolatot tartott egy amerikai üzletember, Fred Daibes, és a katari kormányhoz kötődő befektetési társaság között. Menendez szerepe az volt, hogy segítse Katart, míg cserébe a katari kormány támogatta Daibes és a katari befektetési alap közötti többmillió dolláros üzletet. 

A vádirat szerint Menendez a katariak támogatását keresve több nyilatkozatot is tett, és egy titkosított üzenetküldő alkalmazás segítségével kommunikált Daibes-szel egy szenátusi állásfoglalás kapcsán. Ezen túlmenően, Menendez ígéretet tett a katariaknak, hogy segít a Biden-kormánynak amerikai katonai személyzet küldésében Katarba, valamint hogy közvetít a katonai védelem bővítése és felgyorsítása érdekében. Emellett vállalta, hogy segít a különleges bevándorlási vízum kérelmek gyorsított elbírálásában. 

Menendez a vádak szerint aktívan munkálkodott azon, hogy meghiúsítsa a Trump-kormányzat intézkedéseit, melyek fegyvereket és fegyverrendszereket adtak el az Egyesült Arab Emírségeknek, Katar fő riválisának. A katari befektetési társaság végül jelentős összeget fektetett be Daibes vállalkozásába. 

Az ügy hasonlóságokat mutat egy másik korrupciós botrányhoz, ami az Európai Unióban robbant ki. Az európai parlamenti képviselő, Eva Kaili, és több más politikus Marokkó és Katar érdekében cselekedtek, hogy befolyásolják az európai politikákat, cserébe utazásokért, ajándékokért és pénzért. A belga rendőrség ellenük indított nyomozást, és több politikust letartóztattak korrupció, pénzmosás és szervezett bűnözés vádjával.

Borítókép: Robert Menendez New Jersey demokrata szenátor támogatóihoz beszél, miután legyőzte republikánus vetélytársát, Bob Hugint a New Jersey állambeli Hobokenben 2018. november 6-án, az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választások estéjén. (MTI/EPA/Peter Foley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.