Ma teljesen megbénul Németország: a vasút is leáll

Olaf Scholz inkább az Ukrajnának szánt pénzt duplázza meg, a mezőgazdasági termelők támogatását pedig megvonnák. A német gazdák tiltakozásul két napja autópályákat zártak le, mától pedig vasutassztrájk is kezdődik.

Forrás: Origo2024. 01. 10. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában tart a gazdák által indított országos akcióhét a német kormány agrárpolitikája ellen, írta az Origó. Hétfőn egész városrészeket bénítottak meg a tiltakozók, több autópálya-felhajtót is lezártak, százezer traktorral demonstráltak Németország-szerte a mezőgazdasági dízeltámogatások eltörlése ellen. 

A gazdákat támogatja az Alternatíva Németországért Párt (AfD) és a CDU. Az AfD azonnali cselekvési programot hirdetett a német mezőgazdaságért, amelyben valamennyi mezőgazdasági vállalkozás terheit enyhítenék, valamint a vidéki területek megőrzésével biztosítanák a fenntarthatóságot és az ország ellátásbiztonságát.  Mindeközben a német közmédia a hagyományos módszert követve megpróbálja a tiltakozókat szélsőségesnek beállítani. 

A szokásos taktikát használva szélsőjobboldali sarokba akarják őket tolni, azt sugallva, hogy a szélsőjobboldal kihasználja vagy átveszi ezeket a tüntetéseket. Elhallgatni nem tudják, mert az egész országban tüntettek. Ez egy bevált taktika, láttuk Európa-szerte, világszerte, akár Amerikában vagy a spanyol választásoknál, látjuk most az európai választásoknál, hogy mindig azzal riogatják a mérsékelt szavazókat, hogy jobboldali áttörés lesz

 –mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a németországi események kapcsán. 


Ma teljesen megbénulhat Németország

A gazdatüntetés mellett szerdától vasutassztrájk is kezdődik Németországban. Gyakorlatilag teljesen megbénulhat az ország. Egyelőre péntekig biztosan leállhat a vasúti forgalom, és nem is látszik semmi esély a bérvita rendezésére. A Deutsche Bahn jelezte, hogy azon kevés vonalon, amin indul járat, hosszabb menetidőre kell számítani, de így sem tudják garantálni, hogy mindenkit el tudnak vinni.

Fotó: Fotolia

Kiszelly Zoltán azt mondta, egyfajta elégedetlenség van Nyugaton, mert a korábbiakhoz képest romlik az életszínvonal. Talán ez a legfontosabb, hogy azért tüntetnek ilyen sokan, mert nem érzik, hogy javulna a helyzet.

Nem látnak esélyt arra, hogy a hagyományos demokratikus eszközökkel változtassanak, ezért használják a blokádot eszközként vagy a mozdonyvezetők a vasutassztrájkot, ennek következtében egyre több elégedetlenség keresi a kifejezési formáját 

– mondta Kiszelly Zoltán. 

Egy részsikert már elértek a gazdák, mert a szövetségi kormány elállt a mezőgazdasági gépjárművek adómentességének eltörlésétől, a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését azonban több lépcsőben, de végre akarják hajtani. Ezáltal gyakorlatilag adóemeléssel és támogatásmegvonással sújtanák a gazdákat, ami oda vezetne, hogy sok gazdaság és családi vállalkozás csődbe menne.

 

A gazdáknak elege lett az államilag támogatott zöld abnormalitásból

Egyre többen csatlakoznak hozzájuk: pékek, kézművesek, kamionosok. Anyagi érdekek mozgatják a tiltakozó mozdonyvezetőket. Az ő jogosnak mondható követeléseiket (egyszeri háromezer euró és havi 555 euró béremelés) azonban azért nehéz teljesíteni, mert hatvanmilliárd eurós lyuk keletkezett a német költségvetésben. Az Olaf Scholz vezette koalíciós kormány az év végén arról döntött, hogy megduplázza a 2024-re nyújtott ukrajnai katonai segélyt, amely így már a nyolcmilliárd eurót is eléri. A német kancellár elutasítottsága a lakosság körében rekordokat dönt. A legolvasottabb német lap, a Bild nemrég közölt egy felmérést, ami alapján a válaszadók kétharmada szerint le kellene cserélni Scholzot.

 

Borítókép: A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.