Németország háborúra számít?

Németországban, a Bundeswehr (Német Szövetségi Köztársaság fegyveres erői) bázisain rendszeresen gyanús drónok tűnnek fel. A védelmi miniszter, Boris Pistorius, szerint a helyzet komoly aggodalomra ad okot. A német katonai területeken repkedő drónokat nemcsak a katonaság, hanem az egész ország számára veszélyforrásnak tekintik.

Forrás: Bild2024. 01. 07. 10:15
null
Kijev, 2022. október 17. Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb két ember vesztette életét. MTI/EPA/Szerhij Sesztak Fotó: Szerhij Sesztak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborúképessé kell váljunk. Nemcsak a hadseregben, hanem az egész országban.

– Boris Pistorius drasztikus szavakkal írta le a németországi biztonsági helyzetet – számolt be a Bild.

Egy ideje rendszeresen gyanús drónok repülnek a Bundeswehr katonai területei és laktanyái felett, különösen ahol a Bundeswehr az ukránokat képezi. A hadsereg már jó ideje tisztában van a problémával, de csak azután tettek az ügyért, mikor 2022 októberében Carsten Breuer tábornok, egykori területi vezetési parancsnok drónriadó-üzenetekkel volt elárasztva. 

Egy gyors akció keretében Breuer kiképezte az egységet az HP 47 zavaró kezelésére. Az ilyen zavarók kényszeríthetik a drónokat leszállásra. 

Az FDP védelmi szakértője, Marcus Faber a Bildnek elmondta: 

Rendszeresen észlelnek drónokat a Klietz katonai terület felett, ahol a Bundeswehr az ukránokat a Leo 1 tankok használatára képezi. Más ingatlanok felett néha több drón is belép egyszerre a légtérbe. Ez egyértelműen szervezett, és erősen utal Oroszországra.

A Bundeswehr is Moszkvát gyanúsítja a dróntámadásokért, de egyelőre nem tudja bizonyítani, mivel még egyetlen drónt sem sikerült hatástalanítaniuk. 

Faber beismerte,

eddig nem sikerült egyetlen drónt vagy annak pilótáját sem azonosítani.

November 15-én a Bundeswehr megalapította a Drone Task Force-ot. A vezetője Wolfgang Jordan tábornok, aki a Hadsereg Parancsnokságától érkezett.

Hilmer államtitkár elmagyarázta a képviselőknek: az a feladat, hogy a csoportnak először tisztáznia kell a belügyminisztériummal, ki mit tehet a drónvédelemben. Meg kell vizsgálni, mely védelmi eszközök működnek, és mennyi idő alatt lehet őket beszerezni.

 

Két hónappal később még mindig nincsenek konkrét eredmények – jegyzi meg a Bild.


Borítókép: Dróntámadás Kijevben (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Sesztak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.