Orosz–ukrán háború: nyoma veszett az amerikai fegyvereknek

Rendkívül nagy méretű hiányosságokat állapítottak meg a könyvvizsgálók az amerikai katonai támogatásokkal kapcsolatban.

Forrás: Associated Press2024. 01. 12. 18:16
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. december 12. Joe Biden amerikai elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én. MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon csütörtökön közzétett auditja szerint az amerikai tisztviselők által előírt ellenőrzés hiánya miatt az Egyesült Államok nem tud nyomon követni egymilliárd dollár értékű fegyvert és katonai felszerelést, amelyet Ukrajnának szállítottak – számol be minderről az Associated Press hírügynökség. 

Az amerikai védelmi minisztérium főfelügyelői hivatalának jelentése rámutat arra, hogy miközben a Biden-kormány tisztviselői azt hangsúlyozzák, hogy nincs erre vonatkozó bizonyíték, addig a vizsgálat megállapításai teljesen aláássák a kormány biztosítékait és narratíváját Ukrajna támogatásainak ellenőrzésével kapcsolatban. A jelentés megállapítása szerint a védelmi minisztérium nem vezetett pontos sorozatszámú leltárt ezekről a védelmi cikkekről.

Állítólag a pontos felügyelet az alacsony létszám és a szigorú ellenőrzésre vonatkozó előírások késői bevezetése miatt maradt el, mert háborús övezetben az eszközök végfelhasználására vonatkozó eljárásokat csak 2022 decemberében vezették be.

A könyvvizsgálók megállapítása szerint a felszerelések számbavétele lehetetlen mindaddig amíg az elszámoltathatósági kihívások továbbra is fennállnak, hozzátéve, hogy a háború első évéhez képest történt némi előrelépés a szigorúbb ellenőrzések irányába.

A Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez idáig még nincs hiteles bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnába szállított fejlett hagyományos fegyverek „tiltott eltérítésére”.  John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy a kormányzati tisztviselők már hónapok óta érdeklődnek az Ukrajnának szállított anyagok végső felhasználásával kapcsolatos elszámoltathatóság javítása ügyében.

Az ellenőrzés megállapításai valószínűleg még nehezebbé teszik Joe Biden azon erőfeszítéseit, hogy a kongresszus jóváhagyja Ukrajna számára a további katonai és pénzügyi támogatást.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.