Személyesen kérte számon a hallgatást Brüsszelen a lengyel elnök

Andrzej Duda a davosi Világgazdasági Fórumon beszélgetett Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, aki rendszeresen aggódik a magyar és a lengyel jogállamiságért. Az államfő Donald Tusk és kormányának erőszakos ámokfutásáról kérdezte kendőzetlen őszinteséggel a bizottsági alelnököt.

2024. 01. 18. 15:24
DUDA, Andrzej
Davos, 2024. január 16. Andrzej Duda lengyel elnök felszólal a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 16-án. Az idei tanácskozást január 15. és 19. között rendezik a svájci városban. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs mit titkolni – mondtam –, egyáltalán nem reagál az Európai Bizottság. Korábban minden lengyelországi változtatási kísérletre érzékenyen reagált, folyamatosan beszélt a jogállamiság megsértéséről, további lépéseket tett, most pedig, amikor az alkotmányt megsértik, egyáltalán nem reagál – mondta Andrzej Duda lengyel elnök, beszámolva a Vera Jourová bizottsági alelnökkel folytatott beszélgetéséről Davosban, a Világgazdasági Fórumon. A lengyel államfő azt is kiemelte, hogy az, amit Jourová és az egész brüsszeli buborék csinál, képmutatás.

Ön szerint az alkotmány megsértése esetén minden rendben van a jogállamisággal és a jelenlegi kormány lépéseivel? Ez nyilvánvaló képmutatás. Mit mondjak most ezeknek az embereknek, hogyan néz ki az igazságosság és az egyenlő bánásmód az EU-ban, amikor egy kormányt folyamatosan támadnak, mert más politikai táborból érkezik, mint amelyikhez ön is tartozik? Aztán amikor megérkeznek a hatóságok abból a táborból, amelyhez ön is tartozik, hirtelen kiderül, hogy a lengyelországi hatalomváltás volt a legfontosabb mérföldkő, amelyet teljesíteni kellett a jogállamiságról szóló vita lezárásához

– vetette oda Jourovának Duda, majd később megjegyezte a sajtónak, hogy választ természetesen nem kapott.

Az Európai Bizottság nem reagál erre az egyedi esetre – mondta Vera Jourová bizottsági alelnök, miután találkozott Andrzej Dudával.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök felszólal a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 16-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.