Ukrajna nem tudja bizonyítani, hogy Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákat vetett volna be

A helyszínen talált roncsokat még mindig vizsgálják a szakértők.

2024. 01. 05. 13:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője szerint egyelőre nincs megerősítés arra vonatkozóan, hogy Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákat használt volna a legutóbbi Ukrajnára mért rakétacsapások során. Azt is hozzátette, hogy a támadások helyszínén talált roncsokat még mindig vizsgálják a szakértők, írta meg a zn.ua hírportál.
 

 Az biztos, hogy ballisztikus, de hogy milyen ballisztika, kinek a rakétája ezt még ki kell derítenünk

– hangsúlyozta Ignat.

A légierő szóvivője szerint az észak-koreai rakéták azonosak lehetnek azokkal, amelyeket maga Oroszország gyárt. A katonatiszt szerint mindkét mintában sok szovjet alkatrész van.

Ezért aligha érdemes valami újabbra számítani. Lehet, hogy néhány dologban különbözik az azonos Iszkanderektől, de szerintem nem túlságosan

– mondta Ignat arra a kérdésre válaszolva, hogy számukra nehezebb lesz-e a koreai rakéták lelövése.

Január 4-én a Fehér Ház megerősítette, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat és azok indítóállványait kezdte el szállítani Oroszországnak. Sőt, Oroszország már be is vetette őket Ukrajna ellen az újév előtti légi terror során. 

Ezért az ügyben összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, amelyen megvitatják ezt a helyzetet.

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. november 15-én közreadott kép egy új típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövéséről egy szintén újonnan kifejlesztett, szilárd üzemanyaggal működő hajtóművel egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen. (Fotó: MTI/EPA/KCNA)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.