Van remény tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására

Az amerikai tárgyalópartnerek előrehaladást értek el egy lehetséges megállapodás kapcsán, amelynek értelmében Izrael két hónapra felfüggeszti a Hamász elleni hadműveleteket Gázában, cserébe több mint száz, a palesztin terrorcsoport Izrael elleni pusztító október 7-i támadása során elrabolt túsz szabadon bocsátásáért – állítja két magas rangú tisztviselő.

Forrás: The Times of Israel2024. 01. 28. 9:07
BURNS, William
Washington, 2021. április 15. William Burns, a Központi Hírszerzõ Ügynökség, a CIA igazgatója a kongresszus globális kockázatokat értékelõ meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én. MTI/EPA/Pool/Tasos Katopodis Fotó: Tasos Katopodis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A névtelenséget kérő illetékesek szombaton azt mondták, hogy a még le nem zárt megállapodást két szakaszban hajthatják majd végre – írta meg a The Times of Israel. 

Az első szakaszban a harcok leállnak, hogy a Hamász kiengedje a nőket, időseket és sebesült túszokat.

Izrael és a Hamász a tűzszünet első harminc napja során kíván részleteket kidolgozni egy második szakaszhoz, amelyben izraeli katonákat és civileket szabadon engednek. A kialakulóban lévő megállapodás arra is felszólítja Izraelt, hogy több humanitárius segélyt engedjen be Gázába.

Noha a javasolt megállapodás nem vetne véget a háborúnak, az amerikai tisztviselők abban reménykednek, hogy egy ilyen megállapodás megalapozhatja a konfliktus tartós megoldását.

Bill Burns, a CIA igazgatója várhatóan megvitatja a kialakulóban lévő megállapodás körvonalait, amikor vasárnap találkozik Franciaországban David Barneával, a Moszad hírszerző ügynökség vezetőjével, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési főnökkel a túsztárgyalásokról folytatott megbeszéléseken – állítja több olyan személy is, aki ismeri a tervezett találkozót, írta meg a hírportál.

Borítókép: William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója a kongresszus globális kockázatokat értékelő meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én (fotó: MTI/EPA/Pool/Tasos Katopodis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.