Emelkedett a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma

Nagyon súlyos a helyzet az országban a lángok gyors terjedése miatt, az időjárás is a tűznek kedvez.

Forrás: MTI2024. 02. 04. 6:32
null
Vina del Mar, 2024. február 3. Helybeliek menekülnek a terjedõ erdõtûz elõl a chilei Vina del Mar településen 2024. február 3-án. A dél-amerikai ország középsõ és déli területein pusztító tüzeknek eddig legkevesebb 19 halálos áldozatuk van. A szárazság okozta lángok lakott területeket is fenyegetnek, és ezernél több lakóépületet semmisítettek meg. MTI/AP/Esteban Felix Fotó: Esteban Felix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenegyre emelkedett a Chile középső részén, városok és falvak közelében tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma – közölte a dél-amerikai ország kormányzata vasárnap. Gabriel Boric államfő televíziós beszédben jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt.

Elmondta, hogy a lángok gyors terjedése miatt nagyon súlyos a helyzet, és az időjárási körülmények is a tűznek kedveznek.

Carolina Tohá belügyminiszter úgy vélte, ez Chilében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés óta, amikor ötszázan haltak meg. Hozzátette, hogy várakozásaik szerint a tűznek még további áldozatai lesznek.

A közlések szerint a legnehezebb helyzetben Valparaíso régiója van, különösen a tengerparti Vina del Mar város, ahol több mint 370 eltűntet tartanak számon. A tűzoltók helikoptereket is bevetnek a lángok megfékezésére. Szombat este 43 ezer hektáron égett a tűz, és a tűzoltók elsősorban azon fáradoztak, hogy meggátolják továbbterjedését a lakott területeken. A katasztrófában már ezernél több lakóépület semmisült meg.

Borítókép: Helybeliek menekülnek a terjedő erdőtűz elől a chilei Vina del Mar településen 2024. február 3-án (Fotó: MTI/AP/Esteban Felix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.