Ismét tüntettek a lengyelek a kormány tervei ellen + videó

Tüntetést tartottak szombaton Varsóban a lengyel alkotmánybíróság tervezett átalakítása ellen, a Gazeta Polska konzervatív lengyel hetilap kötelékében működő civil klubok által szervezett tiltakozáson Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is felszólalt.

2024. 02. 10. 18:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője szerint az alkotmánybíróság székháza előtt rendezett tiltakozáson több tízezren vettek részt. A tüntetők lengyel zászlókat lengettek, láthatók voltak a Szolidaritás szakszervezet jelképei is.

Jaroslaw Kaczynski beszédében kijelentette: 

független alkotmánybíróság nélkül „nincs jogállamiság, és nem lehet biztosítani az alkotmány betartását”. 

Úgy vélte, hogy bár a jelenlegi kormány hívei a PiS kormányzása idején még „Alkotmány” feliratú pólókban tüntettek, a Polgári Platform (PO) által vezetett kormánykoalíció most „hallatlan módon” megsérti az alaptörvényt.

A PiS elnöke szerint a kormány a független média ellen intézett támadásokkal is alkotmányt sért és veszélyezteti a médiapluralizmust, a demokráciát.

Donald Tusk kormánya „valójában nem lengyel, hanem egy külső kormány”, amely más, idegen érdekeket szolgál – fogalmazott Kaczynski.

A tüntetést azon bejelentések kapcsán hívták össze, hogy a kormánykoalíció az alkotmánybíróságról szóló határozatot tervez elfogadni és módosítana a testület összetételén.

Szymon Holownia, a parlamenti alsóház (szejm) elnöke pénteki sajtóértekezletén elmondta: a határozatot feltehetőleg a szejm február 21-én kezdődő ülésén vitatják meg. A dokumentummal együtt olyan törvény- és alkotmánymódosító javaslatokat is előterjesztenek majd, amelyek megoldanák az alkotmánybíróság körüli „patthelyzetet” – jelentette be a házelnök.

Holownia ezzel arra utalt, hogy a kormánykoalíció nem ismeri el a 15 tagú alkotmánybíróság azon három tagját, akiket a PiS kormányzása elején, 2015-ben választottak meg. Előtte a PiS érvénytelenítette az előző, a PO által vezetett kormány távozása előtt gyorsított eljárásban megválasztott három bíró mandátumát.

A PiS kormányzása idején kezdeményezett, egyebek mellett a lengyel alkotmánybíróságot érintő változtatások miatt az Európai Bizottság 2016 elején jogállamisági eljárást indított Lengyelországgal szemben.

Borítókép: Tüntetők Varsóban (Forrás: Twitter/Gazetta Polska)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.