Joe Biden szerint rendben van a memóriája + videó

A közvélemény-kutatások szerint az elnök kora aggasztja az amerikai választókat, az ellene indított vizsgálatban azt mondta, nehezen emlékszik vissza életének kulcsfontosságú eseményeire.

2024. 02. 09. 9:55
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Washington, 2023. október 31. Joe Biden amerikai elnök rendeletet ír alá a mesterséges intelligencia (MI) felhasználási szabályainak kidolgozásáról Kamala Harris alelnök jelenlétében a washingtoni elnöki hivatal, a Fehér Ház Keleti termében 2023. október 30-án. A szabványosítás elrendelése az MI használatából eredõ biztonsági kockázatok kezelésére irányuló elsõ országos szintû lépés az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tart indokoltnak vádemelést Joe Biden ellen a nála talált minősített iratok ügyében a különleges ügyész, azon megállapítása ellenére, hogy az amerikai elnök szándékoltan tartotta magánál a dokumentumokat − derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagból.

Robert Hur megállapítása szerint Joe Biden szándékosan tartott vissza a többi között az alelnöki idejéből származó katonai és nemzetbiztonsági információkat tartalmazó iratokat, ugyanakkor úgy érvel, hogy nehéz lenne a vádemelés az elnök ellen, aki az esküdtszék előtt egy szimpatikus, jószándékú, rossz memóriával rendelkező idős emberként tűnne fel. 

Csütörtök este egy rendkívüli sajtótájékoztatón Biden a nemzetközi sajtó előtt kijelentette:

A memóriám rendben van.

Elutasította azt az állítást, miszerint nem emlékszik arra, hogy mikor halt meg a fia, de azt mondta:

„Nem emlékszem: hogy a fenébe merészeli ezt felhozni?”

Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A korábban nyilvánosságra hozott 345 oldalas, megsemmisítő jelentés szerint az amerikai elnök memóriája jelentős hiányosságokat mutat.

 

Robert Hur a vizsgálat részeként öt órán át kérdezte a 81 éves elnököt. A különleges tanácsadó, akit Merrick Garland, Biden főügyésze kért fel erre a feladatra, azt mondta, hogy Biden nem tudta felidézni, mikor volt alelnök (2009–2017 között) vagy még azt sem, amikor fia, Beau meghalt (2015-ben).

A csütörtök esti sajtótájékoztatón Biden ostorozta azokat a megállapításokat, amelyek kétségbe vonják emlékező képességét, írta a BBC News.

„Nincs szükségem arra, hogy bárki is emlékeztessen, mikor hunyt el [Beau Biden]” tette hozzá. Azt is mondta, hogy nagyon elfoglalt volt egy nemzetközi válság kezelése közepette, amikor tavaly október 8-án – éppen az izraeli-gázai háború kitörésekor – a különleges ügyész kihallgatta.

A közvélemény-kutatások szerint az elnök kora aggasztja az amerikai választókat a novemberi államfőválasztás előtt. Biden azonban csütörtökön újságíróknak kijelentette, hogy ő a legképzettebb jelölt.

 

Jó szándékú vagyok, és idősebb vagyok. Tudom, hogy mi a fenét csinálok. Én állítottam talpra az országot.

Azonban még akkor is, amikor igyekezett megválaszolni a riporterek korára és szellemi frissességére vonatkozó kérdéseit, véletlenül Mexikó elnökének nevezte Abdul Fattah al-Sziszi egyiptomi vezetőt.

Arra a kérésre, hogy kommentálja az izraeligázai háború legújabb fejleményeit, azt mondta: „Azt hiszem, mint tudják, kezdetben Mexikó elnöke, Sziszi nem akarta megnyitni a kaput, hogy a humanitárius segélyek bejuthassanak.”

A BBC riportere a Fehér Ház diplomáciai fogadótermében e kijelentésére feszültnek jellemezte a légkört. Amikor az egyik újságíró azt mondta, hogy az amerikai nép aggódik a kora miatt, Biden felemelve a hangját így válaszolt: „Ez az önök megítélése, ez az önök megítélése.”

Biden szellemi képességeire Putyin is célzott a Tucker Carlsonnak adott interjújában.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök rendeletet ír alá (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.