Két részre szakad a világ az orosz elnök szerint

Senkinek sem tesz jót a megosztottság, Amerika pedig a saját gazdaságának árt a legtöbbet az Oroszország elleni szankciókkal. A világ változik, ezt pedig az amerikai elit nem képes elfogadni.

2024. 02. 09. 5:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két részre szakad a világ, az egyikben van olcsó energia, a másikban nincs – vetette fel Tucker Carlson amerikai konzervatív véleményvezér Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki szerint viszont a világnak egyetlen egésznek kellene lennie, és a biztonságot meg kellene osztani ahelyett, hogy csak a „felső egymilliárdnak” tartanánk fenn. Ez stabillá és kiszámíthatóvá tenné a világot, szemben a mostani megosztottsággal.

Ez egy súlyos betegség időszaka, amin a világ most keresztülmegy

− vélekedett Putyin.

Az amerikai sztárújságíró a dollár szerepének megváltozásáról is megkérdezte az elnököt.

Vlagyimir Putyin szerint stratégiai hiba a dollárt a külpolitikai harc eszközeként használni, mert ezzel a saját hatalmát ássa alá Amerika.

Nézzék meg, mi történik a világban. Még az Egyesült Államok szövetségesei is csökkentik a dollártartalékaikat. Ezt látva mindenki elkezdi keresni a módját, hogy megvédje magát

− mutatott rá az orosz elnök.

A szankciók, vagyonbefagyasztások jelzést jelentenek az egész világnak. 2022-ig az orosz külkereskedelmi tranzakciók mintegy 80 százaléka amerikai dollárban és euróban történt. A harmadik országokkal folytatott tranzakciók mintegy felét az amerikai dollár tette ki, ez mára 13 százalékra csökkent – sorolta az orosz elnök, hangsúlyozva, hogy nem ők akarták elhagyni a dollár használatát. Ez az amerikai gazdaságnak sem tesz jót. A lépés egyetlen lehetséges oka az amerikaiak önhittsége. Úgy gondolták, ettől összeomlik az orosz gazdaság, de nem így lett.

A kínai jüanban bonyolított tranzakciók ugyanakkor 3 százalékról nagyjából 34 százalékra emelkedtek, ráadásul más országok is kezdenek áttérni a kínai fizetőeszközben való elszámolásra.

Fenyegeti-e emiatt a BRICS tagállamait, hogy Kína túlságosan rájuk telepszik? − tette fel a kérdést Tucker Carlson. Az orosz elnök szerint bár Kínát mumusnak tartja a Nyugat, a külpolitikája nem agresszív, inkább a kompromisszumokat keresi. Európában is nő a Kínával való együttműködés, hiszen mindenáron igyekeznek hozzáférni a kínai piachoz – mutatott rá. Az Egyesült Államok pedig megint csak önmagának árt, ha a Kínával való kapcsolatokat korlátozza.

Mi, kollégámmal és barátommal, Hszi Csin-ping elnökkel együtt azt a célt tűztük ki, hogy elérjük a 200 milliárd dolláros kölcsönös kereskedelmi forgalmat Kínával. Ezt a szintet túlléptük

− mondta el az orosz államfő, hozzátéve, hogy a kereskedelmük kiegyensúlyozott, a csúcstechnológia, az energia, a tudományos kutatás és fejlesztés egyaránt megtalálható a portfólióban.

A BRICS, amelynek soros elnökségét idén Oroszország látja el, nagyon gyorsan fejlődik, ezzel párhuzamosan a G7 részesedése a világgazdaságban csökken. Míg 1992-ben 47 százalékát adták a világgazdaságnak, 2022-ben ez már csak 30 százalék volt, míg a BRICS-országok ugyanezen idő alatt 16 százalékról a G7 szintje fölé növekedtek.

Ennek semmi köze az ukrajnai eseményekhez. Ez a globális fejlődés és a világgazdaság tendenciáinak köszönhető

− magyarázta Putyin, hozzátéve, hogy ehhez alkalmazkodni kell.

Az aktuális vezetőtől függetlenül az amerikai politikai berendezkedés nem tud mit kezdeni a világ változásával, a más országokkal szembeni brutális intézkedések pedig kontraproduktívak. A probléma az elit gondolkodása.

Nézze, Kína gazdasága a világ első gazdasága lett, mint a vásárlóerő-paritás a volumen tekintetében. Az USA-nak már régen vége van

– mutatott rá.

Oroszország világszinten ötödik, de Európában a legnagyobb gazdaság volt tavaly, minden szankció és korlátozás ellenére – mondta el az államfő.
Borítókép: Tucker Carlson interjúja Vlagyimir Putyinnal

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.