Megfenyegették a húszik Olaszországot

Újabb fenyegetés érte Olaszországot. Ez alkalommal a jemeni húszi lázadók üzentek Itáliának, hogy maradjon távol a Vörös-tengeren kialakult konfliktusoktól.

2024. 02. 07. 4:50
null
Szanaa, 2024. január 25. Jemeni síita húszi felkelõk tiltakoznak Szanaában 2024. január 25-én az ellen, hogy az Egyesült Államok terrorszervezetnek minõsítette a húszi mozgalmat. A Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadmûvelet leállítását követelik. MTI/AP/Osamah Abdulrahman Fotó: Osamah Abdulrahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jemeni húszi lázadók egyik kulcsfontosságú alakja, Mohamed Ali al-Húszi üzent Olaszországnak a La Repubblica napilap hasábjain, és arra figyelmezteti az olasz kormányt, hogy ha támadást indít a térségben, akkor igen könnyen maga is merénylet célpontjává válhat. 

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a napokban bejelentette, Olaszország csatlakozik ahhoz a tengeri misszióhoz, mely a Vörös-tenger térségének biztonságát garantálja. Az olasz kikötőkbe ugyanis egyre kevesebb hajó fut be a jemeni lázadók támadásai következtében megváltozott kereskedelmi útvonal miatt. A francia, görög, német és olasz összefogással létrehozott pajzs elnevezésű tengeri misszió már februárban elkezdődhet. 

A húszi lázadók azonban előre jelzik, hogy következményekkel jár a Jemen-ellenes beavatkozás, mely a konfliktus kiszélesedéséhez vezet és nem valószínű, hogy meghozza a várt eredményeket.

Az Itáliát ért fenyegetésekre válaszolva Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elmondta:

kötelességük, hogy csatlakozzanak a hadművelethez, sőt büszkék, hogy vezető szerepet vállaltak az Itália és Európa számára is stratégiai jelentőséggel bíró misszióban. 

Mohamed Ali al-Húszi azt tanácsolja, Itália jobban tenné, ha inkább a gázai vérontások felelősére, Izraelre gyakorolna nyomást, a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében. Antonio Tajani, a külügyi tárca vezetője úgy reagált a fenyegetésekre, hogy Itália nem hagyja magát megfélemlíteni. 

Borítókép: Jemeni síita húszi felkelők (Fotó: MTI/AP/Osamah Abdulrahman)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.