Ukrajna háborús veresége az Egyesült Államok vereségét is jelenthetné

Az amerikai szenátus jóváhagyta azt a támogatási csomagot, amiből 60 milliárd dollárt Ukrajnának szánnak. Mindeközben az amerikaiak egyre kevésbé gondolják úgy, hogy a „világ csendőre” pozíciót továbbra is fent kéne tartania az országuknak. Joe Biden elnök próbálja úgy beállítani ezt a segélycsomagot, mint egy olyan helyzetet, ahol mindenki jól jár, hiszen a pénz egy része az amerikai gazdaságot pörgetheti. Mártonffy Balázzsal, az NKE Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének kutatásért felelős igazgatójával beszélgettünk a témában.

2024. 02. 13. 19:50
President Joe Biden hosts Ukraine's President Volodymyr Zelensky
US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrive to hold a press conference at the White House in Washington, DC, December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes csomag 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának, 14 milliárd dollárt Izraelnek, kilencmilliárd dollár humanitárius segélyt Gázának és közel ötmilliárd dollárt az indiai–csendes-óceáni térségnek.

Ez egy komplex csomag, egyes elemei más és mást kommunikálnak a különböző szereplők felé, ám fontos kiemelni, hogy nem tartalmazza az illegális migráció megállítását támogató határvédelmi csomag-kiegészítést.

Azt a Republikánus Párt húzta ki azért, mert állításuk szerint nem kellően erős, és bíznak abban, hogy ha külön szavaznak róla, akkor nagyobb nyomást helyezhetnek a felsőházra egy nagyobb, erősebb csomag elfogadásáért

− mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Mártonffy Balázs, az NKE Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének kutatásért felelős igazgatója.

Az Egyesült Államok már több mint 100 milliárd dollárt költött Ukrajna megsegítésére, amióta az orosz–ukrán háború 2022 februárjában elkezdődött. Az igaz, hogy nem haladt az ukrán háború, de elkerülték, hogy Ukrajna összeomoljon − ez rengeteg mindent jelenthet, de ezek a pénzügyi támogatások csak az ukrán fennmaradást teszik lehetővé.

Az Egyesült Államok kötött pályán mozog, hiszen az egy bejelentett politikai szándéka a Biden-adminisztrációnak, hogy Oroszország nem nyerhet. Ez a csomag is erről szól. Annyira belesodorta magát az USA ebben a háborúba, hogy Ukrajna esetleges veresége nemzetközi porondon az ő vereségüket is jelenthetné

 − emelte ki a szakértő.

Korábban Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy a biztonsági segítségnyújtás 90 százalékát az Egyesült Államokban költik el, hogy elég fegyvert gyárthassanak, ami a gazdaságukat erősíti.

Az amerikaiak egyre jobban azt érzik, hogy az amerikai kormányzatnak ideje lenne az ország saját problémáival foglalkoznia. Korábban a republikánusok nem támogatták az Ukrajnának szánt pénzeket és nem akarták átengedni a támogatást.

Lehet, hogy a republikánusok elfogadása mögött az állt, hogy ennél jobb lehetőséget nem kaphatnak. Vagy pont azzal, hogy a határ menti támogatást kivették, és ezt a csomagot elfogadták, nagyobb nyomást tudnak talán helyezni arra, hogy elfogadják majd azt. De az is lehet, hogy az alsóházi előnyükkel még több dolgot tudnak hozzátenni ehhez. De nem tudni, hogy milyen hírszerzési információkat kaptak, hogy mennyire kell ez a támogatás Ukrajnának

− magyarázta Mártonffy Balázs.

Az Egyesült Államokban erősödnek a hangok, miszerint a Biden-adminisztráció ezzel a döntéssel Ukrajnát megint az USA elé helyezte és fontosabb egy másik földrészen zajló háború, mint a saját országa. Mindez kulcsmomentum lehet a közelgő választások során.

Általános vélekedés a Demokrata Pártban, hogy az amerikaiak körében csökken az az érzés, hogy globális csendőri szerepet kell játszania az országnak. – Ha azt nézzük, hogy el kell játszani a szerepet, akkor érthető, hogy miért kell támogatni Ukrajnát. Ám a relatív hatalomvesztéssel, azzal, hogy felemelkedett Kína és egy multipoláris vagy bipoláris világ felé megyünk, megváltozott a helyzet – mondja a szakértő. Hozzátette:

egyre jobban áll át az átlag állampolgár gondolkodása arra, hogy az USA-nak a saját dolgaival kellene inkább foglalkoznia és bár a múltban lehetett a csendőri szerep, de az is amerikai érdekeket szolgált. Most pedig ezek a saját, belső érdekek előrébb valók, mint a globális értékek.

A Biden-adminisztráció át fog venni egyes tipikusan republikánus toposzokat, mert látják, hogy az jól rezonál a független szavazókkal. Vélhetően a gazdaságról lesz szó, azaz az Egyesült Államok állampolgárai úgy érzik és gondolják, hogy rosszabbul teljesít a gazdaságuk, mint valójában – fűzte hozzá.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.