Az arab-félszigeti al-Kaida vezetőjének haláláról tettek bejelentést

Az Arab-félszigeten jelen lévő al-Kaida (AQAP) szervezet vezetőjének haláláról tett bejelentést vasárnap − közölte SITE Intelligence Group.

Forrás: MTI2024. 03. 11. 6:00
null
Szanaa, 2024. január 25. Jemeni síita húszi felkelõk tiltakoznak Szanaában 2024. január 25-én az ellen, hogy az Egyesült Államok terrorszervezetnek minõsítette a húszi mozgalmat. A Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadmûvelet leállítását követelik. MTI/AP/Osamah Abdulrahman Fotó: Osamah Abdulrahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dzsihadista szervezeteket online nyomon követő csoport szerint a terroristák nem ismertették Háled bin Umar Batarfi halálának okát. Az AQAP ugyanakkor már meg is nevezte utódját Szaad bin Atef al-Avláki személyében.

Allah magához vette lelkét miközben türelmesen várta jutalmát és szilárdan kiállt […] és dzsihádot folytatott a nevében

− idézte a SITE a terroristák közlését.

Batarfit 2020 elején nevezték ki az AQAP élére, miután az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmi korábbi vezetőt.

Batarfi egyike volt annak a 150 bebörtönzött terroristának, akiket az AQAP szabadított ki, amikor elfoglalták Mukalla kikötővárosát 2015-ben.

A SITE szerint az új vezér, Avláki legutóbb 2023 februárjában tűnt fel egy videón, amelyben a jemeni Abján és Sabva tartományok szunnita törzseit sürgette, hogy álljanak ellen a jemeni polgárháborúban részes Egyesült Arab Emírségek és a szeparatista Déli Átmeneti Tanács felszólításának, hogy csatlakozzanak az AQAP elleni harcukhoz.

Borítókép: Jemeni fegyveresek (Fotó: MTI/AP/Osamah Abdulrahman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.