Az Egyesült Államok kétmilliárd dollár hitelt ad Lengyelországnak katonai célokra, és helikoptereket ajánl fel eladásra

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz kétmilliárd dollár közvetlen katonai hitelnyújtás érdekében Lengyelország számára, és eladásra ajánl fel 96 darab Apache katonai helikoptert a lengyel hadseregnek − közölte a Fehér Ház kedden, mielőtt Joe Biden elnök hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

Forrás: MTI2024. 03. 13. 6:40
DUDA, Andrzej; TUSK, Donald; BIDEN, Joe
Washington, 2024. március 12. Joe Biden amerikai elnök (b) megbeszélést folytat Andrzej Duda lengyel államfõvel (j) és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel (j2) a washingtoni Fehér Házban 2024. március 12-én. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentése szerint a Lengyelországnak ajánlott védelmi hitel a kongresszus által korábban jóváhagyott forrásból származik.

Andrzej Duda lengyel elnök, miután 2024. március 12-én találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban.
Andrzej Duda lengyel elnök, miután 2024. március 12-én találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban. Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Kedden Joe Biden munkamegbeszélésen tárgyalt a lengyel állami vezetőkkel. Az amerikai elnök megemlékezett Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójáról, és kiemelte, hogy 

Lengyelország mára a GDP-je négy százalékát fordítja védelmi kiadásokra, amelynek jó részéből amerikai fegyverrendszerekre és légi eszközökre költ.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón közölte:országa azt javasolja a NATO-nak, hogy emelje meg a tagállamoktól elvárt GDP-arányos védelmi kiadást a jelenlegi két százalékról három százalékra. Ahogy fogalmazott, a két százalék egy évtizeddel ezelőtt még elegendő volt, de jelenleg megemelt kiadási hányadra van szükség, válaszként a NATO keleti határainál zajló, Oroszország indította háború miatt. Megállapította, az Egyesült Államok a NATO vezetője, de más tagoknak is több felelősséget kell vállalniuk. Mint megjegyezte, 

a biztonságnak ára van.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozón köszönetet mondott az Egyesült Államok és Joe Biden negyed évszázaddal korábbi támogatásáért a lengyel NATO-csatlakozásban, megerősítette, hogy Lengyelország erős és tartós oszlopa marad a transzatlanti közösségnek. Függetlenül attól, hogy ki győz a választásokon, Lengyelország komolyan veszi a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit − tette hozzá.

A találkozót megelőzően Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem látja szükségesnek a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámának növelését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már most minden idők legnagyobb létszámú amerikai katonai jelenléte van a NATO keleti tagállamában. Hozzátette, bármely pillanatban, amikor az elnök úgy határoz, hogy további katonai képességekre van szükség a katonai szövetség bármely részén, bizonyította, hogy képes gyors ütemben erőket odairányítani, legyen szó légi, szárazföldi vagy tengeri erőkről, ahogy történt ez az Ukrajnát ért orosz támadást megelőzően.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat Andrzej Duda lengyel államfővel és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban 2024. március 12-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.