Az emberiség kihalásához vezethet a mesterséges intelligencia

Sürgős kormányzati beavatkozásra van szükség a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatban. A kontroll nélküli MI akár az emberiség kihalásához is vezethet, figyelmeztet egy az amerikai kormány megbízásából készült jelentés.

2024. 03. 13. 11:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mesterséges intelligencia feletti irányítás elvesztése akár az emberiség kihalásához is vezethet, így azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség – olvasható egy az amerikai kormány megbízásából készült jelentésben, amelyet a Time magazin szerzett meg.

A „Cselekvési terv a fejlett mesterséges intelligencia biztonságának és védelmének növelésére” című dokumentum szerint a MI ugyanolyan módon billentheti ki a globális biztonság egyensúlyát, mint ahogy az a nukleáris fegyverek megjelenésekor történt.

Mivel a MI gyorsan bővülő képességei egyre nagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, sürgős beavatkozásra van szükség az amerikai kormány részéről – vonja le a következtetést a jelentés.

A dokumentumot jegyző kutatók 13 hónapos munkával és az érintett területek több mint kétszáz képviselőjének meghallgatása után vázolták fel az amerikai kormány számára a cselekvési tervet.

Ennek első lépése átmeneti biztosítékok felállítása lenne, amelyeket utána nemzetközi szintre emelnének – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Felállítanának továbbá egy a MI-val foglalkozó ügynökséget, amely többek között előírná, hogy az új MI-modellek mely alkalmazásaihoz szükséges kormányzati engedély. A jelentés azt is javasolta, hogy a kormány szigorítsa a MI-chipek gyártásának és exportjának ellenőrzését.

 

Az MI veszélyeire Elon Musk is felhívta a figyelmet

A MI veszélyeire korábban Elon Musk dél-afrikai származású amerikai technológiai vállalkozó is figyelmeztetett, aki még pert is indított a technológiát forradalmasító OpenAI ellen. 

A cég vezetői megsértették a társalapítók, Sam Altman, Greg Brockman és Elon Musk megállapodását, miszerint a mesterséges intelligencia fejlesztését az emberiség javára, nem pedig egyetlen vállalat érdekében folytatják – áll abban a keresetben, amelyet Elon Musk nyújtott be Altman és Brockman ellen.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.