Belpolitikai botrányt okozott Lengyelországban az új képviselő felesketése

Monika Pawlowskát, az ellenzéki Jog és Igazságosság jelenlegi tagját, korábbi baloldali politikust eskette fel szerdán képviselőnek Szymon Holownia, a lengyel parlament alsóházának elnöke az általa mandátumától megfosztott Mariusz Kaminski volt belügyminiszter helyébe.

Forrás: MTI2024. 03. 06. 16:59
null
Fotó: wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban több baloldali tömörülésben tevékenykedő Monika Pawlowska 2021-ben csatlakozott a Jog és Igazságossághoz (PiS). A tavaly októberi parlamenti választásokon abban a körzetben indult, ahol Kaminski volt a listavezető. Pawlowska a be nem jutó jelöltek közül az első helyen végzett, írta az MTI.

Szymon Holownia, a lengyel parlament alsóházának (szejm) elnöke december végén írta alá a Kaminski képviselői mandátumától való megfosztásáról szóló határozatot, miután a bíróság kétévi szabadságvesztésre ítélte a politikust annak ellenére, hogy ugyanabban a büntetőügyben Andrzej Duda elnök már kegyelemben részesítette. Kaminskit január elején börtönbe is vitték, majd újabb államfői kegyelemmel szabadult.

A legfelsőbb bíróság illetékes kamarája januárban érvénytelennek minősítette a mandátumfosztást. Február elején az országos választási bizottság Holownia megkeresésére nem akart állást foglalni Kaminski mandátumának érvényességében, politikainak minősítve az egész ügyet. Egyúttal viszont azt közölte a házelnökkel, hogy Kaminski után Pawlowska lenne a soron következő jelölt.

Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter. Fotó: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

A PiS vezetése közben bejelentette: a párt tagjai nem lépnek Kaminski helyébe, mivel mandátumát érvényesnek tartják. Pawlowska viszont a Holowniával folytatott megbeszélés után februárban elfogadta a neki felajánlott tisztséget, az újságírókkal pedig közölte: az eskütétel után a PiS frakciójában akar dolgozni. 

Az eskütételtől távol maradtak a PiS képviselői, akik továbbra is Kaminskit tekintik legitim képviselőnek.

A PiS vezetése azonban bejelentette: a képviselőnőt a frakció nem fogadja be, sőt valószínűleg kizárják a pártból.

 

Borítókép: Monika Pawlowska (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.