Bemondta Borrell a tutit, ekkor dőlhet el az orosz–ukrán háború

Az amerikaiakat győzködte az európai uniós politikus. Brüsszel további segítséget követel Ukrajnának az orosz–ukrán háborúban. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a lengyel és a balkáni határok mentén állomásozó orosz csapatokkal riogat.

2024. 03. 15. 8:40
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője 2024. március 13-án találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a washingtoni külügyminisztérium Thomas Jefferson termében (Fotó: AFP/Mandel Ngan)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna legújabb támogatásának megszerzése nem várathat magára, mivel a háború kimenetele idén tavasszal és nyáron dől el. Ezt Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője mondta csütörtökön washingtoni találkozója után.

Antony Blinken (b) az Egyesült Államok külügyminisztere találkozik az Európai Unió külügyi főképviselőjével, Josep Borrell-lel (j) a washingtoni külügyminisztérium Thomas Jefferson termében 2024. március 13-án. A felek az orosz–ukrán háborúról is egyeztettek. (Fotó: Mandel NGAN / AFP)
Antony Blinken (b) az Egyesült Államok külügyminisztere találkozik az Európai Unió külügyi főképviselőjével, Josep Borrell-lel (j) a washingtoni külügyminisztérium Thomas Jefferson termében 2024. március 13-án. A felek az orosz–ukrán háborúról is egyeztettek (Fotó: AFP/Mandel Ngan)

Az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtása folytatása kapcsán felmerült kétségek közepette Borrell azt mondta újságíróknak, hogy az amerikai döntéshozóknak szóló üzenete a következő volt: 

Bármit is kell tenni, azt gyorsan meg kell tenni.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a brüsszeli politikus mindezt Európára is értette.

Ránk is igaz. Gyorsítanunk kell. Növelnünk kell a támogatásunkat, hogy többet és gyorsabban tegyünk. Ezért növeljük ipari-védelmi kapacitásainkat. És ez igaz az Egyesült Államokra is.

– mondta Borrell. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője eközben komoly előrejelzéseket is tett. Szerinte ugyanis a következő időszak döntő fontosságú lesz az orosz–ukrán háború kimenetele szempontjából.

A következő hónapok döntőek lesznek. Sok elemző jelentős orosz offenzívára számít ezen a nyáron, és Ukrajna nem tud várni a következő amerikai választások eredményéig

 – tette hozzá. Arra is figyelmeztetett, hogy „ha Putyin sikerrel jár, annak óriási következményei lesznek Amerikára, valamint az Egyesült Államok és Európa köré épülő szövetségi rendszerre".

Washingtoni látogatása során Borrell Don Baconnal, az Egyesült Államok Képviselőházának republikánus tagjával is találkozott – közölte egy magas rangú EU-tisztviselő.

Borrell állítólag arra kérte Bacont, hogy képzelje el „az orosz tankokat Kijevben vagy egy bábkormányt… Orosz csapatokat a lengyel határon, a balkáni határokon” – mondta a tisztviselő.

A tisztviselő szerint Bacont arra is felkérték, hogy vigye el az üzenetet a republikánusok képviselőinek.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője 2024. március 13-án találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a washingtoni külügyminisztérium Thomas Jefferson termében (Fotó: AFP/Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.