Brutális kínzásokról, kegyetlenkedésről és nemi erőszakról számoltak be az izraeli túlélők + videók

Temérdek szexuális bűncselekményt követtek el a Hamász palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én végrehajtott terrortámadás során – állapította meg az ENSZ szexuális erőszakkal foglalkozó hivatala. A vizsgálat kapcsán kiadott friss jelentésről Izrael budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman a héten megtartott sajtótájékoztatón arra mutatott rá, noha hónapok teltek el a terrortámadás és az ENSZ vizsgálatának kezdete óta, konkrét bizonyítékok kerültek nyilvánosságra, amelyek sokkoló brutalitásról tanúskodnak.

2024. 03. 16. 6:20
null
Hán-Júnisz, 2021. május 28. A Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kaszam brigádnak a tagjai felvonulással emlékeznek meg az izraeli-palesztin konfliktus során elesett társaikról a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júniszban 2021. május 27-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború, amelynek során eddig 232 palesztin vesztette életét, köztük több mint 65 gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg. Izrael és a Hamász 2021. május 21-én megállapodott a tûzszünetrõl. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez nem egy izraeli jelentés a kormány vagy az NGO-k részéről, hanem az ENSZ riportja – hangsúlyozta a héten Jákov Hadasz-Handelszman, ­Izrael budapesti nagykövete. A diplomata annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy az ENSZ szexuális bűncselekményekkel foglalkozó hivatala nemrégiben közzétette a január 29. és ­február 14. között Izraelben végzett vizsgálatának összegzését.

A közel háromhetes vizsgálat során azt igyekeztek feltárni a szervezet szakértői, hogy a Ha­mász október 7-i terrortámadása során a palesztin szervezet tagjai követtek-e el szexuális erőszakot a megtámadott civilek ellen. A vizsgálatba továbbá azokat is bevonták, akiket a terroristák túszul ejtettek, majd szabadon engedték őket, valamint egyeztetések zajlottak az izraeli kormánnyal és a védelmi erőkkel (IDF).

A túlélők sokkoló brutalitásról számoltak be az ENSZ szakértőinek: többeket csoportosan megerőszakoltak, és volt olyan terhes nő, akinek méhét a nemi erőszak után felvágták, magzatát megszúrták, majd megölték az asszonyt.

A szemtanúk szerint a Hamász terroristái a női holttesteken is erőszakot követtek el. A jelentés több pontban is említést tett azokról a felvételekről, amelyeken félig vagy teljesen levetkőztetett és kivégzett nők láthatók, többüknek a kezét is hátrakötötték a terroristák. A szexuális bűncselekményeket az ENSZ megállapításai szerint bizonyítottan legalább három helyszínen követték el a Hamász tagjai: a Super Nova fesztiválon, a 232-es út mentén, valamint a Reim kibuc területén, ám a vizsgálatok olyan helyszíneket is érintettek, mint például a Gázai övezet határától mindössze néhány kilométerre fekvő Kfar Aza kibuc, ahol a legvéresebb mészárlást hajtották végre a terroristák. Jákov Hadasz-Handelszman szerint a Hamász egy olyan brutális terrorszervezetté vált, mint az Iszlám Állam.

20231107-CSS_7529
A Hamász palesztin terrorszervezet pusztításának nyomai az izraeli Kfar Aza kibucban 2023. november 7-én, egy hónappal a háború kirobbanása után (Fotó: Csudai Sándor)

A nagykövet továbbá beszélt az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségéről (UNRWA) is, amelynek több tagjáról kiderült, hogy beálltak a Hamász soraiba.

Szociális munkás, matematikatanár, arabtanár, arab- és hittantanár, iskolai igazgatóhelyettes

– sorolta, milyen munkákat láttak el azok, akik részt vettek a terrortámadásban. Hozzátette: több mint kétezer UNRWA-alkalmazott tagja valamilyen terrorszervezetnek, köztük az Iszlám Dzsihád palesztin mozgalomnak is.

Az IDF már korábban nyilvánosságra hozott olyan műholdfelvételeket, amelyeken az látható, hogy a Hamász alagútjai például az UNRWA-iskolák alatt húzódnak – bejárataik például közvetlenül az oktatási intézmény területén vannak –, vagy éppen rakétakilövő állomásokat létesítettek az iskolák mellé.

A gyermekek bombákon ülnek

– fogalmazott Izrael budapesti nagykövete.

Jákov Hadasz-Handelszman a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, noha már évek óta gyanítható volt, hogy az ENSZ ügynöksége együttműködik a Hamásszal, Izraelnek nem volt elegendő bizonyítéka. Most már azonban azt is tudni, mennyire kiterjedt a kooperáció a felek között – tette hozzá.

Példaként a diplomata a „dupla mentő rendszert” említette meg, amelynek lényege, hogy a mentőautókat terroristák és fegyverek szállítására is használják a Gázai övezetben.

Az izraeli háború már öt hónapja tart, és egyelőre korántsem látni a végét. Jákov Hadasz-Handelszman ismertette, a zsidó állam célja, hogy „megszabaduljon a Hamásztól”. A harcok azonban továbbra is két fronton zajlanak, ugyanis a Gázai övezeten túl északról, Libanon irányából a Hezbollah is támadja az izraeli csapatokat.

Borítókép: A Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kaszam brigádnak a tagjai (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.