Megnéztük a Hamász legvéresebb mészárlásának helyszínét + videók és galéria

Kfar Aza kibucban az október 7-i mészárlás után mintha megállt volna az idő. Az utoljára elfogyasztott édességek csomagolásai az asztal körül hevernek, a félbehagyott könyv érintetlenül fekszik a kanapén, mindenütt nyomot hagyott a halál. A szögesdróttól, melyet átvágva kegyetlen gyilkolásba kezdtek a Hamász terroristái, tisztán látszik a néhány kilométerre fekvő Gázai övezet. Bármi lesz is a háború vége, ide nehéz lesz a visszatérés.

2023. 11. 08. 4:50
null
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónappal ezelőtt az élet teljesen megszűnt az izraeli Kfar Aza kibucban. Október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei sorra mészárolták itt le a családokat, több mint ötven ember esett áldozatul, többeket pedig Gázába hurcoltak. A terroristák nem válogattak, brutális módon végeztek férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel, csecsemőkkel és az idősekkel is. A túlélők pedig, amint tudták, elhagyták a települést, és azóta sem tértek vissza.

Még mindig sokkoló látvány fogadja az újságírókat a mészárlás helyszínén. 

A lakások arról árulkodnak, hogy a családok egyik percben még mindennapi életüket élték, a másik percben pedig a gyilkos terroristák áldozataivá váltak. 

A támadók akkora pusztítást végeztek, hogy az épületek felismerhetetlenné váltak: minden otthonban nyomot hagytak a terroristák géppuska- és gránátpusztításai a falakon, némelyik a tűztől teljesen feketévé vált. 

Máshol vér borítja az ajtókat és a bútorokat. 

Az asztalokon ott maradtak a játékok, a mosogatóban az elmosásra váró edények, néhány otthonban, bár a szekrények nyitva vannak, a ruhák összehajtva hevernek a polcokon. A falra szerelt tévék leszakadtak, a hűtőszekrény ajtajára függesztett családi fotóknak pedig csak nyomait látni.

Romok borítanak mindent. Az épületek verandáján fél pár cipők, táskák és ruhadarabok hevernek, a kinti bútorok összetörve fekszenek egymás hegyén-hátán, sok helyen a tető- és az oszloptartó gerendák is beomlottak. A lakások között még a hátrahagyott autók roncsait is látni: némelyik kevés sérüléssel megúszta a terroristák támadását, ám a legtöbb járművet a gránátok szaggatták szét.

Az egyik épület mellett a tárolóban gyerekbiciklik sorakoznak.

Kfar Azában már nem él senki, az egykor virágzó kibucot most izraeli katonák lepik el. Megmutatják, hogy a Hamász-terroristák pontosan hol törtek be: egy szögesdróttal felszerelt kapun keresztül érkeztek motorokon, melyen átjutva már semmi sem állította meg őket, hogy lemészárolják a védtelen civileket. A feltört kapunál állva jól látszanak a Gázai övezet csupán néhány kilométerre fekvő, nem is olyan távoli első épületei...

A szögesdrót kerítés, melyen keresztül a Hamász-terroristák betörtek Kfar Azába. A túloldalon már a Gázai övezet fekszik. Fotó: Csudai Sándor

Miközben bejárjuk a kibuc területét, hol madárcsicsergést lehet hallani, hol az éppen kilőtt rakéta okozta robajtól rezzenünk össze. A Gázai övezetben ugyanis továbbra is véres harcok dúlnak a Hamász és az izraeli védelmi erők között. A palesztinok lakta térségben körülbelül 240 izraeli és külföldi túsz is tartózkodik. Kísérőink a Hamász borzalmas cselekedeteit az Iszlám Államéhoz hasonlítják: a mészárlás során a nőket megerőszakolták, voltak, akiket fejbe lőttek – az elmondás szerint ők voltak a szerencsésebbek –, vagy a fejébe kést szúrtak.

Kfar Azában október 7-én megszűnt az élet. De visszatér még valaha?

Borítókép: A Hamász palesztin terrorszervezet pusztításának nyomai az izraeli Kfar Aza kibucban 2023. november 7-én, egy hónappal a háború kirobbanása után (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.