Donald Tusk háborúba akarja vinni Európát

Orosz támadástól tart Donald Tusk: a lengyel miniszterelnök az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy 1945 óta nem volt olyan a biztonsági helyzet Európában, mint most.

2024. 03. 29. 10:31
Ukrainian Delegation Visits Poland
Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel az ukrán delegációval folytatott kétoldalú megbeszélésen a lengyel miniszterelnöki kancellárián Fotó: Dominika Zarzycka Forrás: NurPhoto /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem akarok senkit megijeszteni, de a háború már nem a múlt fogalma” – szögezte le Donald Tusk lengyel miniszterelnök az olasz La Repubblica lapnak adott interjújában. A kormányfő szerint bármilyen forgatókönyv lehetséges. Kiemelte: 1945 óta nem volt olyan helyzet a kontinensen, mint most.

Tusk szerint Ukrajna támogatása prioritás: „Ha nem tudjuk elegendő felszereléssel és lőszerrel támogatni Ukrajnát, ha Ukrajna veszít, Európában senki sem érezheti magát biztonságban.” Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten egyébként egyenesen ostobaságnak nevezte azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország támadást tervez a NATO ellen. A la Repubblica újságírójával folytatott beszélgetés során Orbán Viktor miniszterelnök is szóba került:

Azt hiszem, találok néhány érvet, hogy meggyőzzem Orbánt, jobban együtt kell működnie Ukrajna támogatásában

– fogalmazott Tusk, bírálva a magyar kormány békepárti politikáját.

Tusk az Európai Néppárt éves, március eleji, ezúttal Bukarestben megrendezett kongresszusán is hasonlóan fogalmazott:

A boldog nyugalom ideje lejárt. A háború utáni korszak elmúlt. Új időket élünk, egy háború előtti korszakot. Valójában néhány testvérünk számára ez már nem is a háború előtti időszak. Ez egy teljes körű háború a legkegyetlenebb formájában

– idézte a The Guardian.

– Nem a mi hibánk, hogy napi szókincsünkben ismét olyan szavak szerepelnek, mint harcok, bombázások, rakétatámadások, népirtás – mondta. Tusk hozzátette: – Európa egy háború utáni világban akart élni és fejlődni. De ma világosan ki kell mondanunk, hogy egyszerű választás előtt állunk: vagy vállaljuk a harcot határaink, területünk, elveink és ennek következtében polgáraink és jövő nemzedékeink védelmében, vagy elesünk. A lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy nincs objektív ok arra, hogy a gonosz előtt kapituláljunk. Európa gazdasági, pénzügyi, demográfiai, erkölcsi lehetőségei nagyobbak, mint a minket támadók lehetőségei. Ma kulcsfontosságú, hogy Európa higgyen az erejében.

A védelmi kapacitásunk összefüggéseit illetően sem élhetünk illúziókkal. Senki sem fogja átvenni a helyünket ebben a biztonságunkért és a jövőnkért folytatott harcban. Mi magunk vagyunk a legjobb garanciák biztonságunkra és egységünkre

– folytatta Tusk.

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2024. március 15-én a weimari háromszög találkozóján. Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A lengyel miniszterelnök a beszédében úgy fogalmazott: az európaiak akkor lesznek egységesek, ha teljes világossággal látják, hogy az unió valóban a mi Európánk, ami biztonságos és jó otthon az emberek számára. 

Tusk korábban már számos alkalommal tett háborús kijelentéseket. Csütörtökön jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten, hogy Lengyelország és Ukrajna közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén.

 

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.