Egy francia szociológus szerint kevés a mecset az országban

A Franceinfónak adott interjújában egy hatalomhoz közeli francia szociológus arról érvelt, hogy el kell fogadnunk a muszlim vallást mint egy nagy európai vallást.

2024. 03. 11. 6:58
null
Párizs, 2020. május 17. Mamadou, egy Franciaországban élõ guineai újságíró mobiltelefonján olvassa a Koránt a Lailat al-Kadr imádság közben párizsi otthonában 2020. május 17-én, a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán idején. A Lailat al-Kadr, a sors vagy elrendelés éjszakája, amelyen a muzulmánok hite szerint Mohamed próféta elõször kapta meg Gábriel arkangyalon keresztül a kinyilatkoztatást. Ez a muszlimok számára az év legnagyszerûbb éjszakája, amelyet az imádkozásnak kell szentelniük. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ramadánra készülve növekedett a muszlim témájú cikkek száma a francia sajtóban. A Franceinfo interjút készített Jean Viarddal, aki a következőképp érvelt:

Régóta érvelek amellett, hogy régiónként egy nagy mecset kellene, egy nagy téren, kulturális központtal és imámképzővel. El kell fogadnunk, hogy ez egy nagy európai vallás, amely belép Európába, és ez egy nagy vallás, amely a gyarmatok gyermekeivel érkezik, akik a dekolonizáció után vagy azelőtt érkeztek Franciaországba, és apránként, egyelőre úgy gondolom, hogy minden vallás létjogosultságát meg kell erősítenünk.

 

Az interjút azzal a felütéssel kezdték, hogy a franciaországi muszlimok száma öt-hat millióra tehető, akiknek háromnegyedük állítja, hogy megtartja majd a ramadánt. Jean Viard ennek kapcsán fogott hosszas érvelésbe, hogy szerinte több mecsetre lenne szükség Franciaországban, de Európa egészére vonatkozó állításokat is tett.

A szociológus szerint fel kell ismernünk, hogy olyan korba léptünk, amikor a kultúrák keverednek.

A szociológus több ízben is megmártózott a politikában, 2017-ben csatlakozott Emmanuel Macron elnök pártjához, azóta rendszeresen szerepel kormányközeli platformokon, jelenleg a Nemzeti Turisztikai Tanács tagja. Sokat foglalkozik a franciaországi muszlimok témakörével és a személyes használatra szánt cannabis előállításának legalizálásával.

 

Borítókép: Mamadou, egy Franciaországban élő guineai újságíró mobiltelefonján olvassa a Koránt a Lailat al-Kadr imádság közben párizsi otthonában (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.