Egyetért Macron világháborús terveivel a litván miniszterelnök

Emmanuel Macron háborúra uszító kijelentései következtében egyre többen állnak a háború pártjára Európában, ezt az álláspontot osztja Ingrida Simonyte litván kormányfő is. A francia elnök szerint Németországgal az ukrán kérdésben nincsenek vitáik.

Forrás: Handelsblatt2024. 03. 18. 8:36
Presidents of Latvia, Ukraine, Switzerland, and Lithuanian Prime Minister Hold Press Conference in Kyiv
Edgars Rinkevics lett elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Alain Berset, a Svájci Államszövetség elnöke és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök közös sajtótájékoztatón vesznek részt a "Gabona Ukrajnából" elnevezésű, az élelmezésbiztonságról szóló nemzetközi csúcstalálkozót követően, Oroszország Ukrajnát ért folyamatos támadása közepette Kijevben, 2023. november 25-én. Fotó: Maxym Marusenko Forrás: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván miniszterelnök szerint Oroszországot nem szabad tájékoztatni semmiről, és nem zárja ki teljesen a nyugati csapatok bevetését Ukrajna támogatására.

Tudom, hogy ez egyes fővárosokban ellentmondásos vita

– mondta Ingrida Simonyte a Handelsblattnak

Presidents of Latvia, Ukraine, Switzerland, and Lithuanian Prime Minister Hold Press Conference in Kyiv
Ingrida Simonyte litván miniszterelnök (Fotó: AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko)

Szerinte a jelenlegi helyzetben Ukrajna fegyvereket kér, nem pedig harci csapatokat. 

„Mi azonban katonai személyzettel is támogathatnánk őket – a határvédelemben, a katonák országon belüli kiképzésében, az aknamentesítésben, a légvédelemben és a logisztikában” – mondta a litván kormányfő, hozzátéve:

 Ez akarat kérdése.

Február végén Emmanuel Macron francia elnök – nagy vitát kiváltva – beszélt először a szárazföldi csapatok ukrajnai bevetésésől. Olaf Scholz német kancellár többször is egyértelműen elhatárolódott Macron kijelentésétől.

„Azt értékelem Macron nyilatkozatában, hogy Putyin ne tudja, meddig vagyunk hajlandóak elmenni” – mondta Simonyte, egyetértve Macron nyilatkozatának céljával, hogy a Nyugat „stratégiai kétértelműséget” teremtsen.

A német Taurus-vitával kapcsolatban a litván kormányfő a Handelsblatt című lapban kifejtette, bár nem tudja megítélni, hogy a német katonáknak Ukrajnába kell-e menniük a cirkálórakéták bevetése érdekében, „de ha az ellenérv egyszerűen az, hogy ne eszkalálódjon a helyzete, akkor nem tudok ezzel egyetérteni”.

Ha belekeveredünk, és folyamatosan újabb és újabb vörös vonalakat húzunk magunknak, Putyin végül sarokba szorít minket, és csak annyit mondhatunk: bocsánat, most már kedvesek leszünk. Ez a legfőbb aggodalmam

– tette hozzá.

 

Macron: „Nincsenek köztünk stratégiai nézeteltérések”

Az Ukrajnával kapcsolatos közelmúltbeli nézeteltérések ellenére Emmanuel Macron nem lát vitát Scholzcal. „A német kancellár és köztem soha nem volt semmilyen probléma. Sok közös van bennünk a célok elérése és a kialakult helyzet tekintetében” – mondta Macron vasárnap a Le Parisien című lapnak a Scholzcal folytatott berlini találkozó után.

German Chancellor Scholz - French President Macron - Polish Prime Minister Tusk joint press conference in Germany
Olaf Scholz német kancellár (k), Emmanuel Macron francia elnök (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök (j) kezet ráznak, miután közös sajtótájékoztatót tartottak a kancellária épületében rendezett találkozójuk után Berlinben, Németországban 2024. március 15-én Fotó: AFP/Anadolu/Halil Sagirkaya

„Csak a fordítás módja különbözik, mert országaink stratégiai kultúrája eltérő. Németországban a nagy óvatosság és a be nem avatkozás kultúrája uralkodik, míg Franciaországnak atomfegyverei vannak, és fenntartja és bővíti hivatásos hadseregét”, mondta a francia államfő.

Macron elmondta, hogy a Scholzcal való pénteki találkozót, amelyet háromoldalú megbeszélések követtek Donald Tusk új lengyel miniszterelnökkel, két héttel ezelőtt javasolták Scholznak. 

Nagyon gyorsan akartam Németországba jönni, hogy ne legyen vita az állítólagos stratégiai nézeteltérésekről: ezek nem léteznek.

– tette hozzá Emmanuel Macron

Borítókép: Edgars Rinkevics lett, Volodimir Zelenszkij ukrán, Alain Berset volt svájci elnök és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök Kijevben, 2023. november 25-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.