Ellophatták a párizsi olimpia biztonsági terveit

Egy marokkói migránst tartóztatott le a rendőrség, de egyelőre nem találták meg az eszközöket, amiket elloptak.

2024. 03. 02. 19:29
MACRON, Emmanuel
Saint-Denis, 2024. február 29. Emmanuel Macron francia elnök (k) az olimpiai falu átadása alkalmából tartott sajtóbejáráson a francia fõvárostól északra fekvõ Saint-Denis-ben 2024. február 29-én. Az 52 hektáros olimpiai faluban összesen 82 ház, 3000 apartman, illetve 7200 szoba épült fel. A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik. MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a párizsi városházán egy kiberbiztonsági ügynök, miután egy vonaton, utazás közben ellopták számítógépét és két USB-kulcsot. 

Az eset nagy izgalmat váltott ki, miután egy francia rendőrségi forrás jelezte, hogy az eszközökön a párizsi önkormányzati rendőrség biztonsági tervei voltak a párizsi olimpiára.

Az ügynök először azt jelezte a rendőrségnek, hogy a táskában lévő számítógépen „érzékeny” adatok vannak, amelyek, különösen a 2024-es párizsi olimpiai játékok szervezésével kapcsolatos információk, különös tekintettel az utak biztonsági terveire. 

A párizsi városháza azt tervezi, hogy kétezer ügynököt, többségében önkormányzati rendőrt telepít az utcákra az olimpia idejére.

Azóta a párizsi ügyészség próbálta a feszültséget csökkenteni, és arról beszélt, hogy „az ellopott pendrive-ok csak az olimpiai játékok alatti párizsi forgalommal kapcsolatos feljegyzéseket tartalmaztak, érzékeny biztonsági részleteket nem”.

Párizs önkormányzata is megszólalt az ügyről, mint írták, vizsgálatot indítottak a belső biztonsági eljárások bizonyított megsértése miatt, és kifejtették, hogy szankcionálni fogják a vétkeseket, ha bebizonyosodik, hogy megsértették a szabályzatot.

Tegnap a párizsi rendőrök elfogtak egy marokkói állampolgárságú férfit, aki többször keveredett már táskalopási ügybe. A táskát megtalálták a férfinál, ám a laptop és a biztonsági kulcsok nem voltak benne. Egyelőre nem is tudják bemérni az eszközök helyét.

Borítókép: Hatalmas előkészületek zajlanak az olimpiára, nem fér bele a hiba (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.