Ezért kilátástalan a német hadsereg helyzete

A problémák jól ismertek, és 2023-ban nem sok minden változott: A Bundeswehrnek nincs elegendő személyzete és anyaga, az infrastruktúra leromlott. Ezek a megállapítások a fegyveres erők parlamenti biztosának jelentéséből derülnek ki.

2024. 03. 13. 20:00
null
A German soldier takes part in the NATO DRAGON-24 military exercise in Korzeniewo, northern Poland, on March 4, 2024. Poland hosts armed forces of other countries for the national exercise DRAGON-24 that is part of the Steadfast Defender exercise, NATO's biggest military exercise since the Cold War. The Western military alliance has said some 90,000 troops will take part in the months-long Steadfast Defender 24 exercise designed to test its defences in the face of Russia's war on Ukraine. Steadfast Defender will be composed of a series of smaller individual drills and will span from North America to NATO's eastern flank, close to the Russian border. About 20,000 soldiers in total will be involved in the Dragon 24 exercise. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három örökérvényű problémát taglal az a 171 oldalas jelentés, amely a Bundeswehr, vagyis a német fegyveresek erők jelenlegi állapotáról ad tájékoztatást: a személyzet, a felszerelés és az infrastruktúra. Ez utóbbi láthatóan romlik, éppen a személyzet és az anyag hiánya miatt. Az Eva Högl parlamenti biztos által készített jelentés szerint 

a haderő tovább öregszik és zsugorodik. Hiányoznak a nagyméretű berendezések és a pótalkatrészek. Högl azt írja, hogy a csapatok a kapacitásuk határán vannak. A betöltetlen állományi létszám alig 18 százalékra emelkedett csupán. A cél, hogy a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezer katonára növeljék a létszámot, nehezen lesz elérhető.

 

A német hadsereg képtelen teljesíteni a NATO által kiszabott közelezettségeket (Fotó: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A német hadsereg képtelen teljesíteni a NATO által kiszabott közelezettségeket (Fotó: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A laktanyák leromlott állapotban vannak: Högl penészes zuhanyzókról és eldugult vécékről ír, és arról, hogy a csapatoknak nincsenek szekrényeik a felszerelésük tárolására, nem beszélve a pénzügyi helyzetről.

Högl ismét rámutat, hogy legkésőbb 2027 végéig a védelmi költségvetés milliárdos emelésére lesz szükség, ahhoz hogy Németország teljesíteni tudja a NATO által előirányzott célt, miszerint a bruttó hazai termék, vagyis a GDP a két százalékát védelemre kell költeni.

A hiányosságokra tekintettel a Német Fegyveres Erők Szövetségének elnöke, André Wüstner széles körű beruházásokat sürgetett a csapatoknál. 

A fegyveres erők minden ágában masszív problémáink vannak

– jellemezte a helyzetet egy televíziós műsorban. A hadsereg egyetlen dandárja sem tudna hadrendbe állni.

Wüstner egyenesen kimondta, mekkora összegre lenne szükség ahhoz, hogy a Högl-féle jelentésben szereplő irányvonalat finanszírozza az állam: legalább 300 milliárd euró. 

Ezért 2024 kulcsfontosságú év a Bundeswehr, Németország és Európa számára a béke és a szabadság szempontjából, különösen Ukrajnával kapcsolatban

– mondta Wüstner, aki szerint a Bundeswehr problémái egymástól függnek. 

 A Bundeswehr elsődleges célja a személyi állomány készenlétének tartós megerősítése.

Képzett és bevetésre kész férfiakra és nőkre van szükségünk, akik megfelelő számban állnak rendelkezésre az előttünk álló feladatokhoz és küldetésekhez. A demográfiai és társadalmi változások egyre érezhetőbb hatásai gyakorlatilag minden szakmában és munkaterületen megmutatkoznak

– jelentette ki egy szóvivő a német közmédiának. 

Háborúra kész állapot

Boris Pistorius védelmi miniszter az elmúlt hetekben és hónapokban többször is használta a „háborúra kész” kifejezést. A szociáldemokrata politikus szerint hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy háború fenyegethet Európában, és ennek megfelelően készülni kell. De hogy kell ennek kinéznie? Ezzel egy magas szintű vezetés alatt álló projektcsoport foglalkozott.

A jelentés különböző pontokat sorol fel arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie a Bundeswehrnek, hogy megfeleljen a „háborús képesség” követelményének. Többek között arról van szó, hogy a jövőben – a hadsereg, a légierő és a haditengerészet mellett – legyen a fegyveres erőknek negyedik ága, mégpedig a „kiber- és információs tér”. Németország többször is ki van téve különféle szereplők hibrid támadásainak. Ez lehetővé teszi a Bundeswehr számára, hogy hatékonyabban reagáljon.

A hadkötelezettség visszaállítása viszont az alaptörvény módosítását igényelné, milliárdokkal többe kerülne és évekig tartana. Egy számítási példa: ha egy évfolyamban csak a férfiak tíz százalékát vonnák be, akkor évente negyvenezer újoncnak kellene szállás, egyenruha, csizma, sisak, védőmellény, puska, kiképző és még sok minden más. 2011, a sorkötelezettség felfüggesztése óta sok mindent lecsökkentettek. – Talán először a Bundeswehrt kellene korszerűsíteni és vonzóbbá tenni, ahelyett, hogy hónapokig tartó füstölgő vitát folytatunk a hadkötelezettség újbóli bevezetéséről, és nem foglalkozunk a csapatok számára valóban fontos feladatokkal – mondják a szakértők.

Borítókép: Egy német katona kilátástalan helyzete a fegyveres erők kötelékében (Fotó: Wojtek Radwanski / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.