Felbomlik a német kormánykoalíció?

A Német Kereszténydemokrata Unió vezetője szerint a Német Szabaddemokrata Párt kilép a kormányból. Friedrich Merz már az új választások időpontjára is javaslatot tett.

Forrás: Junge Freiheit2024. 03. 25. 10:02
CDU Basic Program Conference - Berlin
Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnöke felszólal az eseményen. A CDU "Szabadságban élni. Németország biztonságban a jövőbe vezetése" című alapprogramjában megfogalmazza alapértékeit és elképzeléseit a pártként való megújuláshoz. Fotó: Hannes P. Albert Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének kijelentése mellett a német szabaddemokraták (FDP) vezetésének hallgatása is felerősítette a koalíciós szakítással kapcsolatos spekulációkat, írta a Junge Freiheit. Friedrich Merz korábban a Berliner Morgenpostban azt állította, hogy a szövetségi kormány a bukás szélén áll:

A kérdés csak az, hogy a liberálisok mikor és milyen okból lépnek ki.

CDU Basic Program Conference - Berlin
Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnöke. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hannes P. Albert

Merz azt is mondta, hogy a szabad demokraták tudják, ha a kormányban maradnak akkor a következő választásokon kiesnének a parlamentből, ezért nem akarnak a kormánykoalíció részeként belemenni a választási kampányba.

 

Az FDP nem tagad

Míg a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek politikusai felelőtlennek minősítették Merz kijelentéseit, az FDP vezetése nem kommentálta azokat. Nem utasították el Merz kijelentéseit sem, megerősítve a média találgatásait.

Merz már konkrét időpontot is javasolt az új választásokra: szeptember 22-ét. 

Ezen a napon, a szászországi és türingiai tartományok választások után három héttel a brandenburgiak szavaznak majd az új tartományi parlament összetételéről. Mind az SPD, mind pedig a Zöldek esetében fennáll a veszély, hogy nem érik el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, ez pedig olyan folyamatokat indíthat el, amely a szövetségi választásokon mindkét pártra nézve hátrányos lenne.

 

Merz a Zöldeknek hízeleg

Merz az interjúban dicsérte a Zöldeket, és az Annalena Baerbock által vezetett külügyminisztérium munkáját emelte ki.

10. Berlin Energy Transition Dialogue
Robert Habeck alkancellár és szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter felszólal a BETD sajtótájékoztatóján. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hannes P. Albert

A CDU vezetője szerint:

„Mélyreható átalakuláson mentek keresztül. Robert Habeck volt az első, aki arról beszélt, hogy fegyvert szállítanak Ukrajnának. A Zöldek nagyon gyorsan képesek elfogadni a realitásokat, legalábbis a kül- és biztonságpolitikában.”

 

Borítókép: Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnöke (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Hannes P. Albert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.