Haitin háborús állapotok uralkodnak + videó

Haitin meghosszabbították csütörtökön a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat, hogy úrrá lehessenek a fővárost, Port-au-Prince-t megbénító erőszakhullámon.

Forrás: MTI2024. 03. 08. 7:46
null
Port-au-Prince, 2024. március 6. Rendõrök helyszínelnek a bûnözõk által felgyújtott Carrefour Aeroport rendõrõrsnél a haiti fõvárosban, Port-au-Prince-ban 2024. március 5-én. A napokban helyi bûnbandák több ezer elítéltet szabadítottak ki a karibi ország két legnagyobb fegyintézetébõl, és megpróbálták átvenni az ellenõrzést Haiti nemzetközi repülõtere felett. A bûnszervezetek azt követõen erõsödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában. MTI/EPA/EFE/Johnson Sabin Fotó: Johnson Sabin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg három napra szóló kényszerintézkedéseket a hét végén jelentették be, de a bűnbandák nem hagytak fel a rendőrőrsök és a kormányhivatalok elleni éjszakai támadásokkal, miközben a rendvédelmi szervek a szűkös eszközeikkel próbálják kezelni a zűrzavart.

MOISE, Jovenel
Kiégett rendőrségi járművek mellett megy el egy fiú egy bűnbanda által felgyújtott rendőrőrsnél a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ban 2024. március 5-én. Fotó: MTI/AP/Odelyn Joseph

Az ország hivatalos közlönyében megjelent rendelet szerint a szükségállapot hatályát április 3-ig terjesztik ki, míg az éjszakai kijárási tilalomét március 11-ig.

Az intézkedés értelmében betiltották a tüntetéseket, a rendvédelmi szerveket pedig felhatalmazták, hogy minden rendelkezésükre álló törvényes eszközzel tartassák be az éjszakai kijárási tilalmat. A mentőszolgálatok, az újságírók és a biztonsági erők kivételt képeznek a korlátozás alól.

Lényegében a fegyveres banditák váltak a haiti belpolitika meghatározóivá

− jelentette ki Robert Fatton, a Virginiai Egyetem Haiti-szakértője. Hozzátette, hogy eddig a bandák állnak nyerésre.

Az ország a szemünk láttára hullik szét

− mondta Fatton.

A bandák támadásai egy héttel ezelőtt kezdődtek annak hatására, hogy Ariel Henry ügyvivő miniszterelnök a karibi térség vezetőinek guyanai találkozóján belegyezett abba: 2025 derekán általános választásokat tartanak Haitin. Utána Kenyába utazott, ahol az ENSZ rendőri missziós tervének keretében megállapodott Nairobival egy ezerfős kenyai rendőri kontingens fogadásáról. Henry hazafelé menet kedden Puerto Ricóban volt kénytelen leszállni, mert hazájában fegyveres csoportok ostrom alá vették az ország nemzetközi repülőterét, akadályozandó őt a visszatérésben.

Haitit kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben azóta, hogy 2021-ben meggyilkolták Jovenel Moise elnököt. Az erőszak elsősorban a fővárost, Port-au-Prince-t uralta el, a bandák a város területének már mintegy nyolcvan százalékát az ellenőrzésük alá vonták, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat vidékre is.

A legújabb erőszakhullámért elsősorban Jimmy Chérizier rendőrből lett bandavezér a felelős. A Barbecue ragadványnevű bűnöző közölte, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Henry hazatérésének megakadályozása.

Ezek után vasárnap este a hatóságok 72 órás szükségállapotot hirdettek ki. Az ENSZ adatai szerint a múlt hét végén legkevesebb 15 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az erőszakos támadások miatt.

 

Borítókép: Rendőrök helyszínelnek a bűnözők által felgyújtott Carrefour Aeroport rendőrőrsnél a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ban 2024. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Johnson Sabin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.