Legalább hatvan halálos áldozat: az egész világ döbbenten áll a terroristák gyilkos akciója előtt

Legkevesebb hatvanra emelkedett szombatra virradóra az előző napi moszkvai terrortámadás halálos áldozatainak száma. Vlagyimir Putyin orosz elnök a támadás után tanácskozott a rendvédelmi erők és a mentőszolgálatok vezetőivel.

Forrás: MTI, Telegram2024. 03. 23. 6:20
Orosz rendfenntartók a krasznogorszki terrortámadás halálos áldozatai mellett 2024. március 22-én. Fotó: Aleksandr Chernykh Forrás: AFP/Kommersant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a hatvanat a Moszkva melletti Krasznogorszkban egy koncertteremnél péntek este elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte az orosz nyomozóbizottság szombat hajnalban. Korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) negyven halottról adott hírt és figyelmeztetettek a hatóságok, hogy tovább nőhet az áldozatok száma. A terrortámadásban legkevesebb 145-en sérültek meg, közülük 115 személyt szállítottak kórházba. A legfrissebb közlések szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

A halálos áldozatok vizsgálata folyamatban van. Egyelőre annyit lehet megállapítani, hogy a terrortámadásban több mint hatvanan haltak meg, és sajnos ez a szám még tovább emelkedhet

– közölte a nyomozóbizottság.

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint a nyomozóbizottság szóvivője azt is elmondta: még túl korai bármit is mondani arról, mi történt a támadókkal. A Kreml közlésére hivatkozva orosz hírügynökségek azt jelentették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a támadás után tanácskozott a rendvédelmi erők és a mentőszolgálatok vezetőivel. Az államfő a merényletről jelentést kapott az FSZB-től, a nyomozóbizottságtól, a nemzeti gárdától, a belügyminisztériumtól, az egészségügyi minisztériumtól és a rendkívüli helyzetek minisztériumától. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a TASZSZ hírügynökség azt közölte, Putyin elnök gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, és köszönetet mondott az ellátásukban részt vevő orvosoknak.

A hírügynökség arról is beszámolt szombat hajnalban, hogy már valamennyi áldozatot elszállították a támadás helyszínéről. A tűzoltóságtól az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a lángokat az épület minden részében eloltották, de továbbra is több mint 320 tűzoltó dolgozik a helyszínen.

A rendkívüli helyzetekért felelős orosz minisztérium sajtószolgálata kora reggel azt közölte, hogy a helyszíni munkálatokban 477 szakember vesz részt 183 egységnyi felszerelést használva.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben, a támadók indítékairól és sorsáról egyelőre nincsenek információk. Az orosz hatóságok közölték, hogy a merénylőket nagy erőkkel keresik. Hozzátették, hogy a helyszínen fegyvereket és lőszert is találtak.

Oroszországban utoljára húsz évvel ezelőtt követtek el ilyen sok halálos áldozattal járó terrortámadást. A beszláni iskolafoglalást követő vérengzésben 334 ember, köztük 180 gyermek halt meg. 

 

Döbbenten áll a világ a terrortámadás előtt

A világ legtöbb országa reagált a moszkvai terrortámadásra, írta a Kreml egyik belső Telegram-csatornája: Csehország, Lengyelország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Irak, Irán, Kanada, Chile, Peru, Ecuador, Brazília, Kanada, Chile, Peru és Brazília támogatását fejezte ki Oroszországnak. Törökország, Tádzsikisztán, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Kolumbia, az Egyesült Arab Emírségek, Burundi, Közép-afrikai Köztársaság és Szíria sem maradt ki. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Magyarország nevében Orbán Viktor tegnap este fejezte ki együttérzéséét.

Emmnauel Macron francia elnök, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), az Arab Liga, a Hamász, Uruguay, Nicaragua, Argentína, Új-Zéland, Jordánia és Pakisztán elítélte a krasznogorszki terrortámadást. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, Ilham Alijev azeri államfő, valamint Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök részvétét fejezte ki Putyinnak. Palesztina, Üzbegisztán, Mali, Szerbia, Kuba, továbbá Bahrein királya, valamint Kirgizisztán, Venezuela, Bolívia és a Szerb Köztársaság elnöke is táviratot küldött az orosz elnöknek. Az Egyesült Államok az elsők között reagált a tragédiára – a Fehér Ház közölte, hogy nem látja jelét annak, hogy a kijevi rezsimnek köze lenne a moszkvai terrortámadáshoz, és közölte, hogy nincs információja a támadás előkészítéséről. Az oroszországi brit nagykövetség is elítélte a terrortámadást.

Borítókép: Orosz rendfenntartók a krasznogorszki terrortámadás halálos áldozatai mellett 2024. március 22-én (Fotó: AFP/Kommersant/Aleksandr Chernykh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.